BALANSE: Finnmarkssykehuset skal være en arbeidsplass hvor folk vil jobbe, og helst bli værende så lenge som mulig. Vi har derfor en plikt til å påse at våre ansatte kan ha god balanse mellom jobb og fritid, skriver Ole Hope.

Vi må ta vare på våre ansatte

Utfordringene våre handler ikke først og fremst om penger. Det handler i minst like stor grad om struktur og organisering.

Publisert

Lange avstander, klimatiske forhold, lav befolkningstetthet og befolkningens alderssammensetning gjør det dyrere å drive spesialisthelsetjenester i Finnmark, enn i andre deler av landet. Dette er det tatt høyde for i de budsjettrammene vi har fått, og på mange områder leverer Finnmarkssykehuset svært godt, takket være våre dyktige ansatte.

Likevel er vår evne til å tilby likeverdige spesialisthelsetjenester av høy kvalitet til befolkningen i Finnmark, under sterkt press.

For mye overtid

Vår største utfordring er at vi over tid har organisert oss på en måte som krever personellressurser vi ikke har, eller har råd til å betale for. Denne organisasjonsstrukturen er i tillegg for stor når vi ser på det reelle pasientgrunnlaget. Det betyr at mange som er på jobb får mindre pasientkontakt enn de bør ha for å opprettholde sin kompetanse.

For å dekke en grunnbemanning som er for høy i forhold til pasientgrunnlaget, må vi ty til dyre ordninger med innleie av helsepersonell fra bemanningsbyråer. I tillegg må de som er ansatt hos oss, i alt for stor grad ta ekstravakter og jobbe overtid.

Dyrt og belastende

Én ting er at det over tid blir for dyrt. Innleie koster i verste fall inntil fire ganger så mye som å ha personalet ansatt selv. Overtid og ekstravakter kan tidvis koste tilnærmet det samme som innleie.

Men mest alvorlig er det at vi påfører våre ansatte en arbeidsbyrde som langt overstiger det som er akseptabelt. Våre ansatte opplever en belastning og en slitasje over tid, som vi ikke kan forsvare.

Vi betaler med andre ord i dyre dommer for innleie av personell, samtidig som vi påfører våre ansatte ekstra belastninger, for å fylle en struktur som er for stor i forhold til pasientgrunnlaget.

Dette er rett og slett ikke bærekraftig.

Handler ikke bare om penger

Utfordringene våre handler derfor ikke først og fremst om penger. Det handler i minst like stor grad om struktur og organisering.

Finnmarkssykehuset skal være en arbeidsplass hvor folk vil jobbe, og helst bli værende så lenge som mulig. Vi har derfor en plikt til å påse at våre ansatte kan ha god balanse mellom jobb og fritid. Da må vi organisere oss slik at vi sikrer en spesialisthelsetjeneste av god kvalitet, uten å bruke unødig mye overtid og ekstravakter.

Skal vi opprettholde et robust fagmiljø med fast ansatte som kan gi Finnmarks befolkning et likeverdig helsetilbud, er vi nødt til å se på pasientgrunnlag, struktur og oppgavefordeling, og ikke minst hvordan vi kan sikre forsvarlig bruk av tilgjengelig helsepersonell.

I alt dette arbeidet vil involvering av våre dyktige medarbeidere bli viktig.

Powered by Labrador CMS