Fiberrikt kosthold beskytter ikke mot endetarmskreft
Fiberrikt kosthold beskytter ikke mot endetarmskreft. Det har nylig blitt bekreftet i to randomiserte kontrollerte undersøkelser. Kosthold rikt på fiber kan imidlertid gi andre viktige helsefordeler.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Fiberrikt kosthold har lenge vært antatt å redusere risikoen for endetarmskreft. I en tidligere utgave av Dagens Medisin (nr. 5/99) har vi rapportert om funn i den store kohortstudien publisert tidlig i 1999 (1) som sådde tvil om fordelene ved fiberrikt kosthold. Ny dokumentasjon foreligger nå og bekrefter at denne tvilen var velbegrunnet. I april 2000 ble to studier publisert iNew England Journal of Medicine, og disse konstaterer at fiberrikt kosthold ikke har beskyttende effekt .
Den første studien (2) inkluderte 1429 menn og kvinner som var mellom 40 og 80 år gamle og som fikk kolorektale adenomer fjernet i løpet av de siste tre månedene før de deltok i studiene. De ble så fordelt til henholdsvis gruppene fiberrik diett eller fiberfattig diett. Man kunne på slutten av den treårige oppfølgingsperioden observere hvorvidt pasientene fikk nye adenomer. Ingen beskyttende effekt kunne spores. Adenomer oppsto blant 47 prosent av pasientene i gruppen som hadde en fiberrik diett, og hos 51 prosent av pasientene i den fiberfattige gruppen. Forskjellen var ikke signifikant. Denne studien hadde ikke nok statistisk styrke til å vurdere resultatene med hensyn til kolorektal kreft. Imidlertid var resultatene på dette punkt også interessante, selv om de ikke er konklusive. Endetarmskreft oppstod nemlig hos to pasienter i den fiberfattige gruppen, og hos syv pasienter på fiberrik diett. Pasienter på fiberrik diett opplevde tydelig flere bivirkninger enn pasientene på fiberfattig diett. Men bivirkningene var begrenset til milde gastrointestinale symptomer, slik som kvalme, diaré og oppblåst mage.
Den andre studien (3) inkluderte 2079 menn og kvinner som var 35 år eller eldre, og som hadde fått fjernet ett eller flere kolorektale adenomer i løpet av de siste seks månedene før randomisering. Personene ble tilfeldig fordelt til enten en fiberfattig eller fiberrik diett. Forekomsten av kolorektale adenomer ble fulgt opp etter fire år. Da hadde 40 prosent av pasientene i begge gruppene utviklet nye svulster. Endetarmskreft ble diagnostisert hos ti personer i intervensjonsgruppen og fire i kontrollgruppen, en ikke-signifikant forskjell (men statistisk styrke er også her for liten).
Implikasjoner
Disse to studiene gir ikke holdepunkter for at en fettfattig og fiber-, frukt- og grønnsaksrik diett reduserer risikoen for tilbakevendende kolorektale adenomer. Slike adenomer er forløpere for kolorektale karsinomer. Disse studiene kunne ikke bekrefte effekt av fiberrik diett på adenomer, men det er fortsatt en mulighet for at fiberrik diett kan redusere risikoen for karsinomer. »Tidsvinduet» var i disse undersøkelsene lite. Det kan tenkes at celleforandringer oppstår tidligere i livet, og derfor ikke kunne reverseres av diettendring blant disse høyrisikopasientene. Imidlertid, gitt den totale mengden av dokumentasjon, er det rimelig å konkludere med at det mangler empiriske argumenter for at fiberrik diett beskytter mot kreft. Fettfattig diett, rik på frukt og grønnsaker, kan derimot gi en rekke andre helsefordeler, slik som redusert risiko for kroniske sykdommer og redusert dødelighet. Kilder: 1. Dietary fiber and the risk of colorectalcancer and adenoma in women. N Engl J Med 1999;340:169-76 2. Alberts DS, et al. Lack of Effect of a High-Fiber Cereal Supplement on the Recurrence of Colorectal Adenomas. N Eng J Med 2000;342: 1156-1162. 3. Schatzkin A, et al. Lack of Effect of a Low-Fat, High-Fiber Diet on the Recurrence of Colorectal Adenomas. N Eng J Med 2000;342: 1149-1155 Opphav:
Disse to studiene gir ikke holdepunkter for at en fettfattig og fiber-, frukt- og grønnsaksrik diett reduserer risikoen for tilbakevendende kolorektale adenomer. Slike adenomer er forløpere for kolorektale karsinomer. Disse studiene kunne ikke bekrefte effekt av fiberrik diett på adenomer, men det er fortsatt en mulighet for at fiberrik diett kan redusere risikoen for karsinomer. »Tidsvinduet» var i disse undersøkelsene lite. Det kan tenkes at celleforandringer oppstår tidligere i livet, og derfor ikke kunne reverseres av diettendring blant disse høyrisikopasientene. Imidlertid, gitt den totale mengden av dokumentasjon, er det rimelig å konkludere med at det mangler empiriske argumenter for at fiberrik diett beskytter mot kreft. Fettfattig diett, rik på frukt og grønnsaker, kan derimot gi en rekke andre helsefordeler, slik som redusert risiko for kroniske sykdommer og redusert dødelighet. Kilder: 1. Dietary fiber and the risk of colorectalcancer and adenoma in women. N Engl J Med 1999;340:169-76 2. Alberts DS, et al. Lack of Effect of a High-Fiber Cereal Supplement on the Recurrence of Colorectal Adenomas. N Eng J Med 2000;342: 1156-1162. 3. Schatzkin A, et al. Lack of Effect of a Low-Fat, High-Fiber Diet on the Recurrence of Colorectal Adenomas. N Eng J Med 2000;342: 1149-1155 Opphav:
Annonse kun for helsepersonell
Beslektede artikler: | - Fiberkost beskytter ikke mot endetarmskreft |
Praksis og vitenskap, Dagens Medisin 12/00
Branko Kopjar og Arild Bjørndal