FHI: Mange flere jenter enn før får ADHD-medisiner
Fem ganger flere tenåringsjenter fikk ADHD-medisiner i 2023 enn for 20 år siden. For guttas del har økningen også vært kraftig.
– Vi ser at det har vært en kraftig økning fra 2020, etter å ha vært nokså stabilt i en tiårsperiode. Økningen har vært betydelig hos begge kjønn, men for jenter øker det fra et lavt nivå, sier Heidi Aase, avdelingsdirektør for barns helse og utvikling ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.
Hun kommenterte statistikken først til P4.
Tall fra Legemiddelstatistikken viser at det i 2004 var 0,6 prosent av jentene mellom 13 og 17 år som fikk medisiner for ADHD. I 2023 var det 3,5 prosent – fem ganger flere. Tilsvarende tall for guttene i samme aldersgruppe, viser at 2,1 prosent fikk ADHD-medisiner i 2004, mens 5,4 prosent fikk det i fjor.
Spriket mellom antall diagnostiserte jenter og gutter er blitt betraktelig mindre.
Ikke en guttediagnose
Aase sier til NTB at jenter lenge har gått under radaren.
– At det særlig har vært en økning blant jenter, skyldes nok i stor grad økt bevissthet om hvordan ADHD kommer til uttrykk hos jenter.
ADHD er en nevrologisk forstyrrelse som betyr økt uro, impulsivitet og konsentrasjonsvansker. Mye av forskningen er utført av menn på unge gutter, noe som medførte manglende kunnskap om hvordan ADHD arter seg hos jenter og kvinner.
– Det ble lenge sett på som en «guttediagnose», med lettere synlig atferd. Guttene beveger seg mer og bråker mer, kommer mer i klinsj med andre, mens jenters ADHD gir seg til kjenne på andre vis, sier Aase.
Noen kjennetegn
Sammenlignet med gutta har jenter med ADHD sjeldnere atferdsvansker. De kan ha problemer med å følge med, fullføre oppgaver, samt være ekstra skravlete, uten at det nødvendigvis gjør at noen tenker på ADHD.
At det forventes at jenter mer enn gutter skal være snille, stille og flinke, bidrar til at jenter prøver å leve opp til dette. De kan bruke mye energi på å skjule vanskene sine. Det kan føre til tilleggsvansker som angst og depresjon.
– Uansett er det oppmerksomhet- og konsentrasjonsproblemer som er kjernen i det, både for jenter og gutter, sier Aase.
De som er alvorligst rammet av ADHD, bruker legemidler for å kontrollere symptomene. Det har vært en særlig økning i årene under pandemien og til og med 2023, uten at ekspertene kan si eksakt hvorfor.
– At en høyere andel av 13-17-åringene i dag får tilgang til medisiner behøver ikke gjenspeile en reell økning i forekomst av ADHD. Vi trenger enda mer kunnskap om ADHD og gjøre mer befolkningsbaserte undersøkelser for å finne ut hva som er den reelle forekomsten, sier Aase.