Feiloppfatninger om barn og lykke
Det er store forskjeller på folks oppfatning av hvor viktig barn er for lykkefølelsen, og hvilken betydning dette i realiteten har.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
I en ny artikkel viser psykolog og forsker Thomas Hansen ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova) at det er betydelige forskjeller mellom hva folk flest tror – og hva forskningen viser – om viktigheten av å ha barn når det gjelder lykke og tilfredshet.
– I motsetning til i de fleste andre land, spesielt i USA, finner man i Norden at barn ikke spiller noen rolle for lykke og tilfredshet, heller ikke i grupper som generelt opplever mest belastning og forsakelse ved å ha barn: kvinner, enslige eller personer med lavere sosioøkonomisk status, forteller Hansen.
Lykkeligere uten barn
Artikkelen er en litteraturgjennomgang og er publisert i det amerikanske tidsskriftet Social Indicators Research.
I store deler av den vestlige verdenen er det en utbredt antakelse at man blir lykkeligere av å få barn, at barnløse lever mindre meningsfulle og berikende liv – og ofte går en mer ensom alderdom i møte. De fleste studier viser, imidlertid, at folk er lykkeligere og mer tilfredse uten barn, ifølge Hansen.
Mulige forklaringer
I artikkelen diskuterer Hansen fem mulige forklaringer på kontrasten mellom hva folk tror og hva forskningen viser.
Han går inn på mulige forklaringer som at barn bidrar til ulike økonomiske, sosiale og psykiske belastninger og at barnløshet har fordeler og at (ufrivillig) barnløse tilpasser seg er liv uten barn og kompenserer ved å involvere seg i andre relasjoner og aktiviteter.
Artikkelforfatteren tar også for seg myter omkring barn som kan være genetisk eller kulturelt betinget, eller at folk feiltolker foreldreskapets berikelse som lykke når det har mer med mening å gjøre, skriver Nova.