Feilbruk av angrepille
- Mange av dem som kommer til oss, har tatt angrepille som de sier ikke har virket, forteller veileder Målfrid Bergaplass i Amathea, en veiledningstjeneste for gravide. Nå kommer en ny angrepille som kan tas opptil fem dager etter ubeskyttet sex.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Stiftelsen Amathea, en veiledningstjeneste for gravide, får mange henvendelser fra kvinner som har spørsmål til bruken av angrepiller, eller som søker hjelp på grunn av uønsket svangerskap.
- Mange av dem som kommer til oss har tatt angrepille som de sier ikke har virket. En del har tatt pillen for sent eller kastet opp på grunn av kvalme. Mange har ikke lest bruksanvisningen godt nok, forteller Målfrid Bergaplass, som er sykepleier, familieterapeut og veileder i Amathea, til Dagens Medisin.
Advarer mot bruk som prevensjon
Bergaplass er generelt positiv til bruk av angrepillen, men understreker at middelet bør brukes som nødprevensjon, ikke som prevensjon.
- Angrepillen er viktig for å kunne forebygge uplanlagt graviditet, men bør brukes i gode former. Dette er en hestekur av hormoner som kan gi plagsomme bivirkninger, som blant annet kvalme og blødningsforstyrrelser. Derfor oppfordrer vi kvinner til å bruke vanlig prevensjon. Angrepille bør være nødprevensjon. - Hvor stort et eventuelt misbruk av angrepillen er, har jeg ikke kjennskap til, sier Bergaplass.
Ny reseptbelagt angrepille
Nå lanseres en ny, reseptbelagt angrepille (ulipristal) på det norske markedet. Legemiddelet, med produktnavnet ellaOne, er reseptbelagt. Denne nødprevensjonen kan tas opptil fem døgn etter ubeskyttet samleie og fører til færre graviditeter enn en av de andre tilgjengelige abortpillene (levonorgestrel).
Resultatene er nylig publisert online i The Lancet (Glasier m.fl.). Signifikant færre graviditeter ble rapportert i gruppen som fikk ulipristal. I tillegg ga denne typen nødprevensjon beskyttelse mot uønsket svangerskap i opptil fem dager etter ubeskyttet samleie.
Levonorgestrel, og andre angrepiller som er på det norske markedet, har bare dokumentert effekt i opptil 72 timer.
Vedvarende effekt
Nok en studie, publisert i februarutgaven av Obstetrics & Gynecology (Fine m.fl.), viser at effekten av pillen er like god 120 timer etter samleie, som 48 timer etter ubeskyttet sex.
I konklusjonen heter det at bivirkningene i stor grad var milde til moderate. De vanligste var hodepine, kvalme og magesmerter.
Kvinnenes syklus ble forlenget med i gjennomsnitt 2,8 dager, mens varigheten på menstruasjonen var uendret.
Beskjeden økning
Totalt ble det solgt 166.300 pakninger nødprevensjon i fjor, som er en økning på fire prosent fra 2008 til 2009. Dette viser de nye tallene for grossistbasert legemiddelstatistikk.
Ifølge Folkehelseinstituttet ligger økningen samme nivå som den gangen angrepiller bare kunne selges fra apotek.
De fleste angrepiller kjøpes på apotek, og bare fem prosent av alle pakninger med nødprevensjon ble solgt i dagligvareutsalg.
Dagens Medisin 03/10