Statsbudsjettet: Blandet politisk mottakelse
For lite og for sent, mener Frps Bård Hoksrud om regjeringens satsing på fastlegeordningen. Marian Hussein (SV) er i utgangspunktet positiv til regjeringens helsebudsjettforslag.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Per 1. august sto 175.000 nordmenn uten en fast lege, en økning fra rundt 120.000 ved regjeringsskiftet i fjor. Budsjettforslaget om styrket og endret basisfinansiering gjelder først fra 1. mai neste år.
– 1. mai? Det er bare enda en unnskyldning for å skyve fastlegekrisen foran seg.
Dette mener helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud.
690 millioner til fastlegene i 2023 mener Hoksrud «definitivt ikke er nok». Og at man venter til en tredel av året har passert før man gjør noe forstår han ikke begrunnelsen for.
– 1. januar kan vi risikere at opp mot 340.000 nordmenn står uten fastlege. Da er det for sent å vente til mai før man gjør noe, sier Frp-politikeren.
– Det er jo ikke noe i veien for å putte inn penger fra årsskiftet, selv om man utreder videre, legger han til.
Les også: – Dristig av regjeringen å ikke sette inn akuttiltak
Les også: Legepresidenten: – Dette er langt fra nok
SV er positiv
Foto: Julie Kalveland
Hoksrud bekymrer seg også for sykehusene, som risikerer å dra med seg store underskudd inn i 2023, som må dekkes inn på trange budsjetter.
– Jeg både håper og tror at det kommer mer til sektoren i 2023. Jeg regner med SV kommer til å kreve mer enn det her, sier Frp-politikeren.
Men det er slett ikke sikkert. For Marian Hussein (SV) er i bunn og grunn positiv til regjeringens budsjettforslag.
– Jeg var svært bekymret for sykehusene, men jeg syns økningen som er foreslått, er positiv, sier Hussein.
– Det er fortsatt mye å gjøre, og vi må se på organiseringen og helheten – vi kan ikke svekke de offentlige helsetjenestene etter pandemien.
– Fastlegesatsingen, da?
– Jeg er positiv til det løftet man legger opp til, men vi må gå inn i detaljene og se om det er nok.
Høyre: Viktig signal
– Det er helt nødvendig å styrke fastlegeordningen, så det er et riktig signal regjeringen sender – ikke som i revidert da de ikke ga en krone, og legene ikke følte seg hørt, sier Tone Trøen (H), som leder Helse- og omsorgskomiteen.