Endrer forskrift om legevikarer etter varsler om krise i kommunene
Nå kan kommunene også ansette vikarer uten norsk turnus/LIS1, med en tidsbegrensing på ett år.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Dagens Medisin har i flere artikler beskrevet hvordan særlig små kommuner nå sliter med å skaffe vikarer til sine fastleger. Det hele oppsto på grunn av en regelendring som trådte i kraft 1.mars: Da mistet alle leger som ikke har norsk turnus/LIS1 refusjonsretten over natten.
Dette førte til at svært mange søkere til legevikar-jobber ble uaktuelle.
Denne forskriften har vært selvmotsigende på enkelte punkter Cato Innerdal
Spesielt de små kommunene så mørkt på situasjonen fremover, og fryktet de ikke ville greie å få avlastning i feriene til sine fastleger.
Kommuneoverlege Cato Innerdahl i Molde var en av dem som måtte avvise jobbsøkere, og som slet med å få Helfo og Helsedirektoratet til å avklare hva de egentlig mener med forskriften.
Mandag sier helseminister Bent Høie (H) til Dagens Medisin at de endrer forskriften nå før sommeren. Han ønsker ikke at det skal herske tvil om hva som gjelder.
– De kan nå ansette vikarer som ikke har LIS1, og det er viktig at kommunen sikrer at den de ansetter er kvalifisert. Vi har sett noen eksempler på at nordiske leger med lang erfaring ikke ansettes.
– Har dere rotet det til med dette regelverket?
– Det har vel vært mer åpning i regelverket enn det har blitt tolket som, det er et komplisert regelverk. Men nå gjør vi en rask forskriftsendring slik at dette kommer på plass, sier Høie til Dagens Medisin.
– Det kan virke som at etatene her, Helfo og Hdir ikke helt har forstått sitt eget regelverk, slik svarene legene og også Dagens Medisin har fått, tyder på?
– Ja det er vel riktig at regelverket er komplisert, nå rydder vi opp slik at det ikke skal være noen tvil, sier Høie.
– Denne skal være på plass før sommeren.
– Kan kommunene nå ansette vikarer til sommer og påske?
– Påsken blir vel litt knapt men sommeren kan de ansette til, ja.
– Meget god nyhet på en mandag
Kommunelege Innerdal, som har lagt ned en svær innsats i form av eposter og annen kommunikasjon til alle kanter og etater for å få klarhet, er glad for beskjeden han nå får:
– Dette var en meget god nyhet på en mandag. Da vil vi omgående gå tilbake til plan A, og starte arbeidet med å tilsette vikarene vi hadde planer om å tilsette, sier Innerdal.
Kommuneoverlegen var en av legene som varslet om refusjonskrisen – som førte til at de opprinnelig måtte «skrote» tre av fire legevikarer. Det ser det imidlertid ut til at de kan droppe nå.
Innerdal presiserer at den varslede forskriftsendringen til Høie vil være svært gunstig for ferieplanleggingen.
– Vi og mange andre kommuner ville fått store utfordringer med å dekke inn legetjenestene med kvalifiserte vikarer.
Innerdal opplever også at det har vært noe uklart om de norske etatene selv har forstått reglene som de opprinnelig foreslo i forskriften som nå blir endret.
– Det har vært vanskelig å få klarhet i dette regelverket. Og jeg har forståelse for at dette har vært vanskelig å forstå også for myndighetene. Denne forskriften har vært selvmotsigende på enkelte punkter. Derfor er det bra at man skjærer igjennom og klargjør, slik at dette blir lett å forstå for kommunene.
En annen kommuneoverlege som nå gleder seg over endringen er Kirsten Vikan Opdahl, kommuneoverlege i Oppdal.
Hun har slitt med at vikaren som skulle jobbe i påsken likevel ikke kunne jobbe.
Vikaren, som er svensk og til daglig jobber som spesialist i indremedisin på Karolinska Institutet hadde i likhet med mange andre, plutselig ikke refusjonsrett.
– Vedkommende måtte søke om å få sin svenske turnus godkjent som norsk, og så ble det antydet at han muligens måtte ta seks måneder allmennmedisin og seks måneder kirurgi, forteller Vikan Opdahl.
Nå er hun svært glad, men forteller at det nye systemet skapte store utfordringer.
– Vi har også en vikar utdannet fra Bulgaria som var hos oss i fjor også, som over natten ikke fikk refusjonsrett. Det er dessuten et paradoks at han har autorisasjon og rekvisisjonsrett men ikke refusjonsrett. Så han kan jobbe, men ikke få betalt fra Helfo, konstaterer kommuneoverlegen.