FASTLEGENES ARBEIDSSITUASJON: Ett av fire hovedelementer i evalueringen av fastlegeordninge er fastlegenes arbeidssituasjon og rammebetingelser. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Nå er det bestemt hvem som skal evaluere fastlegeordningen

Evalueringen vil koste 13, 5 millioner kroner og skal være klar 1. september 2019.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Stortinget har besluttet at fastlegeordningen skal evalueres. Nå har Helsedirektoratet avgjort hvem som skal foreta evalueringen. Det er satt av 13,5 millioner kroner til evalueringen, som skal gjennomføres av Ernst & Young A/S i samarbeid med Vista Analyse.

Sluttrapporten skal foreligge 1. september 2019.

Målet med evalueringen er ifølge Helsedirektoratet er å få kunnskap om status og utfordringer for fastlegeordningen i dag, sett fra ulike ståsted og om dagens fastlegeordning samsvarer med nåværende og fremtidig behov for og forventninger til fastlegetjenestene.

Evalueringen består av fire hovedelementer:

- Fastlegenes arbeids­situasjon og rammebetingelser

- Kommunens rolle og hvordan de forvalter sørge-for-ansvaret

- Samarbeidspartneres vurdering av samarbeid med fastlegene

- Fastlegenes vurdering av samarbeidet med andre tjenester

Minst vekt på pris
Helsedirektoratet opplyser til Dagens Medisin at valget av Ernst & Young er foretatt ut fra følgende kriterier: Pris/kostnad, tilbudt kompetanse og oppdragsforståelse samt metode og kvalitet på gjennomføringsplan.

Prisen er ifølge direktoratet blitt vektet lavest.  Det er lagt vekt på at Ernst & Young har godt dokumentert kompetanse på prosjektledelse og styring av komplekse prosesser og god faglig bredde i prosjektet. Helsedirektoratet viser blant annet også til at selskapet svarer godt på sentrale elementer og har en realistisk vurdering av risiko, og god kvalitet på gjennomføringsplan, ifølge Prince II-prosjektmetodikk – samt har god styring på aktiviteter, milepæler og leveranser.

Fire la inn tilbud
Leder av Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, ser frem til resultatet av evalueringen.

– Vi er utålmodige, så det er viktig at Ernst & Young kan levere rapporten innen 1. september. Krisen i fastlegeordningen eskalerer med dårligere rekruttering samtidig som enda flere erfarne fastleger slutter, sier Øren til Dagens Medisin.

De som leverte inn tilbud på evalueringen var, foruten Ernst & Young, Serona AB,  Sintef avdeling helse og Uni Research Rokkansenteret.

Undersøkelsen om fastlegenes tidsbruk for Helsedirektoratet tidligere i år – etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, ble gjennomført av Uni Research Helse.

– Hva tenker du om at det ikke ble et mer tradisjonelt helseforskningsinstitutt som skal gjøre evalueringen?

– Vi forholder oss til det valget Helsedirektoratet har gjort og er spente på resultatene. Vi håper vi kan få noen delrapporter underveis. Selskapet skal selvfølgelig få jobbe uavhengig, men i den grad det er naturlig i prosessen, er vi veldig åpne for å bidra, svarer Øren.

Den delen av evalueringen som Ernst & Young er ansvarlig for skal ivareta kommune-, samarbeids- og fastlegeperspektivet. I tillegg skal Folkehelseinstituttet kartlegge brukernes erfaringer med ordningen og andre mål på kvalitet i tjenesten.

Powered by Labrador CMS