Legepresidenten: – Alvorlig at regjeringen forhåndskonkluderer
President i Den norske legeforening, Anne-Karin Rime, mener ekspertutvalgets vurderinger så langt i stor grad samsvarer med Legeforeningens syn.
Snaut fire måneder etter at arbeidet med å gå gjennom fastlegeordningen startet, leverte regjeringens «hurtigarbeidende ekspertutvalg» sine foreløpige vurderinger og anbefalinger torsdag. Den endelige rapporten skal være klar i april.
Ekspertutvalget skriver at det er en rekke punkter i mandatet, blant annet organisering og finansiering, som ikke vurderes i den første rapporten. De foreløpige vurderingene og anbefalingene utvalget kommer med, er knyttet til kompetanse.
Blant annet kommer ekspertutvalget med en tydelig anbefaling om å øke antallet LIS1-stillinger. Helseminister Kjerkol forsvarer likevel regjeringens LIS1-kutt fra 62 til 31 nye stillinger i statsbudsjettet for 2023, som regjeringen ble enige med budsjettpartner SV om tirsdag.
President i Den norske legeforening, Anne-Karin Rime, mener utvalgets vurderinger så langt i stor grad samsvarer med Legeforeningens syn.
– Underveis-rapporten fra ekspertutvalget peker blant annet på behovet for flere LIS1-stillinger og forklarer hvilken betydelig risiko det vil være å omlegge finansieringsordningen, sier hun i en epost til Dagens Medisin.
– Det er derfor alvorlig at regjeringen forhåndskonkluderer og ikke lytter på råd før beslutninger fattes, fortsetter hun.
I et intervju med Dagens Medisin understreket utvalgsleder Kjetil Elias Telle at det er viktig å se helheten i fastlegeordningen, og at det å si noe om finansiering og organisering krever noe mer tid.
– Det er tidligere innført flere tiltak på forskjellige områder, men de jobber ikke i samme retning, og står dermed i fare for å slå hverandre i hjel.
Les hele intervjuet: – Tiltakene må ikke slå hverandre i hjel
Legepresidenten har tidligere gått hardt ut mot regjeringens planer for endringer i hvordan fastlegenes grunnlønn – basistilskuddet – beregnes. Endringene ble lansert i forbindelse med forslag til statsbudsjett for 2023, og skal etter planen innføres 1. mai i år samtidig som regjeringen tilfører 480 millioner kroner i friske midler for å styrke basisfinansieringen.
– Vi som forening, advarer nå mot å innføre helt nye finansieringsgrep som gjør at fastlegeordningen blir mindre forutsigbar både for legene og for kommunen, sa Rime under en konferanse i Tromsø nylig.
Les hele saken og hva helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) svarte