Farlige varmefremstilte proteiner
Proteiner fremstilt ved høy varme kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Slike proteiner kan finnes i soya- og melkeprodukter.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Lege og forsker Lars Henrik Høie kommer med disse overraskende funnene i sitt doktorgradsarbeid ved Universitetet i Oslo.
Kolesteroløkning
Høie har vist at soyaprotein senker total- og LDL-kolesterol i blod, men at soyaproteiner fremstilt ved såkalt ultra heat treatment (UHT) øker total- og LDL-kolesterol med omtrent 20 prosent etter åtte ukers bruk.
UHT-fremstilte melkeproteinbaserte produkter har gitt samme resultater.
Brukes i mat
Funnene kan være av stor betydning, fordi de UHT-behandlede proteinene brukes regelmessig av store konsumentgrupper.
Høie har i studien samarbeidet med tyske, finske, danske og svenske forskere, og de proteinbaserte produktene i studien ble produsert i England, Nederland, Sverige og Norge.
Høie disputerer torsdag 20. januar. (pmp)