Farlig forbytting av betablokkere
Betablokkerne Selo-Zok og Metoprolol Sandoz som depottabletter må ikke forveksles med vanlige metoprololtabletter. – Pasientene må få riktig tablettype, understreker avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Legemiddelverket har opplysninger om at enkelte pasienter som har brukt Selo-Zok depottabletter eller Metoprolol Sandoz depottabletter, har fått vanlige metoprololtabletter ved sykehusinnleggelse.
Feilaktig bytte mellom depottabletter og vanlige tabletter kan gi redusert virkning. Dette kan i verste fall ha alvorlige følger for pasienten, advarer avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk.
Bør endre navn
– Vi har fått rapporter om noen få tilfeller av forveksling, og ber derfor leger, apotek og sykehus om å være oppmerksomme. Tilfellene så langt har ikke fått store konsekvenser, men vi vil gjerne forebygge mot alvorligere uhell, sier Madsen.
– Hovedproblemet er at leger og pasienter kanskje ikke har oppfattet hele legemiddelnavnet, slik at forveksling oppstår. Vi har nå sendt en anmodning til produsenten med ønske om en navneendring, sier Madsen til Dagens Medisin.
To typer
Det finnes to typer metoprololtabletter på markedet, depottabletter og vanlige tabletter. Depottablettene er Selo-Zok (AstraZeneca) og Metoprolol Sandoz (Sandoz). De vanlige tablettene er Seloken (AstraZeneca) og Metoprolol (Merck NM). I de tilfellene Legemiddelverket har fått melding om, er det trolig Metoprolol Sandoz depottabletter som er byttet til Metoprolol vanlige tabletter.
Depottablettene kan gis én gang i døgnet. De avgir metoprolol på en slik måte at pasientene får jevn virkning i ett døgn. Vanlige tabletter gis oftest to ganger i døgnet for å oppnå tilstrekkelig jevn virkning i ett døgn. Forveksling kan ha alvorlige følger for pasienten, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.
Betablokkeren metoprolol depottabletter
– produktene Selo-zok (AstraZeneca) og Metoprolol Sandoz (Sandoz) depottabletter
Indikasjoner: Hypertensjon. Angina pectoris. Tilleggsbehandling ved hjertesvikt. Sekundærprofylakse etter hjerteinfarkt. Arytmier. Migreneprofylakse. Hypertyreose (symptomatisk behandling).
Kilde: Felleskatalogen