LAVE TALL: Det registreres færre tilfeller av fugleinfluensa i Europa, i alle fall siden 2019. I USA har sykdommen smittet over til både storfe, husdyr og mennesker.

Færre tilfeller av fugleinfluensa registrert i Europa enn på flere år

Mens både kuer og katter - og mennesker - i USA har blitt smittet av fugleinfluensa, er forekomsten mindre i Europa enn på flere år.

Publisert

– Forbedringen av situasjonen i Europa kan være knyttet til flere faktorer og må undersøkes nærmere, opplyser Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i rapporten , skriver avisen Nationen.

Det har ikke vært registrert færre tilfeller av fugleinfluensa i Europa siden 2019/2020, skriver avisen videre. Forskerne har ikke kommet til bunns i hva som er årsaken til nedgangen. Rapporten er basert på tilfeller mellom april og juni i år.

I USA har et fugleinfluensavirus spredt seg mellom kuer og katter via rå melk, til forskeres overraskelse. Viruset har også spredd seg til mennesker, som har fått ameriaknke myndigheter til å bekymre seg. Tidligere denne måneden ble det kjent at helsemyndighetene gir 176 millioner dollar til Moderna for å utvikle en vaksine mot fugleinfluensaviruset H5N1.

Vaksineprodusenten er allerede i gang med tester på et tidlig stadium av en vaksine som bruker den samme mRNA-teknologien som ble brukt i koronavaksinene.

De nye midlene fra det amerikanske helsedepartementet går til fortsatt utvikling av vaksinen, inkludert avsluttende tester av vaksinen om resultatene fra de innledende testene er positive.

Departementet understreker at prosjektet raskt kan dreies om til å rette seg mot et annet influensavirus dersom noe skulle anses som mer truende enn H5N1.

Mattilsynet i Norge har ikke mistanke om fugleinfluensa hos storfe i Norge.



Powered by Labrador CMS