NorTrials samlet klinikere og industri under ESMO
Fredag møttes kreftforskere og internasjonale representanter fra legemiddelfirmaer i den norske ambassaden i kjærlighetens by.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
ESMO, PARIS (Dagens Medisin): På en mottakelse i den norske ambassaderesidensen møttes norske fagpersoner og representanter fra internasjonal legemiddelindustri. Møtet ble satt istand av NorTrials, det offentlig-private samarbeidet som ble satt igang tidligere i år og har som mål å øke andelen kliniske studier i Norge.
Onkolog og professor Åslaug Helland var en av dem som innledet på møtet. Hun leder NorTrials-senteret for kreft, har lang erfaring med forskning og er blant annet prosjektleder for Impress-studien.
– Jeg har snakket med flere som jeg aldri har snakket med før og som jeg tror kan bli viktige samarbeidspartnere fremover, som sitter på kunnskap om nye medikamenter og som vi kan videreutvikle et samarbeid med, sier Helland til Dagens Medisin.
Se Helland fortelle hva hun mener er viktigst ved et møte mellom norske fagmiljø og industritopper øverst i saken.
Ambassadør Niels Engelschøn sier til Dagens Medisin at han mener møtet viser at det er stor interesse for Norge som et land for kliniske studier.
– Det er viktig at norske forskere og internasjonale bedrifter å møtes for å kunne forske til det beste for nordmenn, men også for andre.
Se hele videointervjuet her:
Holder på arvet ambisjon
Statssekretær Karl Kristian Bekeng fra Helse- og omsorgsdepartementet holdt også innlegg under møtet. Bekeng viser til at det er mange pasienter som ønsker tilgang til ny og utprøvende behandling.
– Det å gi pasientene tilgang til studier vil være en mulighet til å sørge for at de får det.
I 2021 la daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie frem en handlingsplan for kliniske studier. Støre-regjeringen har videreført arbeidet med denne. Det betyr også at regjeringen har overtatt målet om å sørge for at fem prosent av pasientene i spesialisthelsetjenesten skal delta i kliniske studier i 2025.
Målet er ambisiøst, mener Bekeng.
– Jeg tror ambisjonene var riktige. Jeg tror man kom godt i gang og så var pandemien en utfordring, men nå må man komme tilbake og vise oss frem og vise at vi har strukturen som trengs.
Se hele intervjuet med statssekretæren her.