TIL NORGE: Urolog Barbara Thorsen, radiolog Jörg Geisler og urolog Sven Löffeler har kommet fra Tyskland for å jobbe i Norge. – Det er enklere å kombinere et privatliv med jobb her, sier Geisler. Foto: Vidar Sandnes Foto:

– Enklere å kombinere privatliv med jobb i Norge enn i Tyskland

3721 utenlandske leger jobber i dag i Norge. Kortere arbeidsdager, færre timer på vakt og mindre arbeidspress gjør Norge attraktivt. Jörg Geisler, én av 824 tyske leger i Norge, mener det er enklere å kombinere jobb med privatliv i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Utenlandske leger i Norge

Minst 16,3 prosent av legene under 67 år i Norge er utenlandske statsborgere (minst 3721 leger, antakelig flere).Flest fra Tyskland (824), Sverige (657), Danmark (445), Polen (145), Island (121), Serbia (112), Nederland (109), Russland (106), Irak (90), Litauen (84), Ungarn (71), Storbritannia (66), Finland (66) og Bosnia Hercegovina (60).Tallene er pr 27. mai 2013, fra Legeforeningens legestatistikk.Bedre helse blant norske leger

Olaf Gjerløw Aasland har sammen med Judith Rosta utført flere studier der han har sammenlignet norske og tyske leger som jobber i sine hjemland.

- Vi ser at det er spesielt store forskjeller på norske og tyske leger- de norske rapporterer om langt bedre helse enn de i Tyskland, sier Aasland.

Lange arbeidsdager påvirker helsen
I en av studiene, fra 2011, så forskerne at lange arbeidsdager hadde innvirkning på legenes helse.

- I Tyskland er det mye vanligere å jobbe mer enn ni timer hver dag, og å være klar til å rykke ut utenfor arbeidstid, sier Olaf Gjerløw Aasland.

Han påpeker at mange tyske leger er opptatt av å leve et normalt liv og ha tid til et privatliv.

- I Tyskland er det ikke uvanlig plutselig å bli pålagt lengre arbeidsdager eller andre arbeidstider. Det forklarer nok at så mange flytter til Norge, mener Aasland.

Forventes mer i Tyskland
Tyskland er den største avsenderen av utenlandske leger til Norge. 824 tyske leger jobber i Norge.

Tyske Jörg Geisler er radiolog på Tønsberg sykehus og har vært i Norge i 13 år.

- Det er forskjeller på tyske og norske arbeidsforhold. Tyske sykehus forventer mer innsats på jobb, og at legene yter ekstra også etter arbeidstid. Som radiolog får du beskjed om at du ikke skal gå hjem fra jobb før listen er tom – selv om arbeidsdagen din er over. Slik er det ikke i Norge, sier han.

I fjor sommer jobbet han på et tysk sykehus.

- Jeg merket at sjefen hadde mindre forståelse for private forhold som levering av barn, det hjalp ikke at jeg forklarte problemet for ham, sier Geisler.

Privatlivet
Han tror generelt at norske sykehusledere har mer forståelse for private forhold enn de tyske.

- Det er ikke så vanlig for leger å ta ut pappaperm i Tyskland, selv om det er lovfestet, sier han.

Han mener imidlertid at tilstandene i Tyskland var verre før, de siste årene har nye EU-regler blitt innført.

- Da jeg bodde i Tyskland var jeg ortopedisk kirurg. Jeg kom alltid på jobb én time før arbeidsdagen startet, og var der to timer etter arbeidsdagens slutt, for å gjøre administrativt arbeid. Dette var ubetalt jobbing, og det var helt vanlig, sier Geisler.

Det var den gang også vanlig med 96-timers-vakter, med opptil fire dager i strekk på sykehuset.

Helgekurs
Men fortsatt legges for eksempel kurs og etterutdanning som oftest til helgene i Tyskland, selv om det er obligatorisk.

- Når du er en del av det tyske systemet, så tenker du ikke over dette. Det var tilfeldigheter som gjorde at jeg flyttet til Norge, men det er enklere å kombinere et privatliv med jobb her. Med tre barn så blir det viktig, sier han.

Han vet at det er flere årsaker til at tyske leger velger å reise til Norge.

- Noen har kommet på grunn av arbeidsforhold, andre for eksempel fordi de ønsket å være nærmere naturen.

- Syns du norske leger klager for mye?

- Legene i Norge har det bra, og de ser det kanskje ikke alltid helt selv. Samtidig er det viktig å opprettholde det nivået man har, slik at det ikke blir slik det var i Tyskland for noen år siden, sier han.

Velferdsgoder
Aaslands studie fra 2011 viser blant annet at 60 prosent av tyske leger jobbet mer enn ni timer pr dag, mens 27 prosent av norske leger gjør det samme. 63 prosent av tyske leger har mer enn 60 timer vakt pr måned, dette gjelder 18 prosent av norske leger.

88 prosent av norske leger rangerte sin egen helse som god, mens bare 63 prosent av tyske leger gjorde det samme.

Aasland tror norske legers gode fysiske og psykiske helse skyldes en kombinasjon av rause velferdsgoder og menneskelige arbeidstidsforhold.

- Legene i Norge har et godt innarbeidet forhandlingssystem mellom arbeidslivets parter, og har fått gode og regulerte arbeidstidsforhold. De benytter seg også av velferdsgodene, på lik linje med befolkningen ellers, sier han.

Populært å jobbe i Norge
Tall fra Legeforskningsinstituttet viser at Norge er et populært land å jobbe i for utenlandske leger.

Minst 16,3 prosent av alle leger under 67 år i Norge er utenlandske statsborgere, det tilsvarer minst 3721 leger, pr 27. mai 2013. Flest kommer fra Tyskland, 824 tyske leger jobber i Norge.

Til sammenligning er det bare 144 norske statsborgere som er medlemmer av Den norske legeforening som jobber i utlandet, de aller fleste av dem i Sverige, Danmark eller USA.

Powered by Labrador CMS