Enkel og billig synsredder
En boks med billig legemiddel kan berge synet hos pasienter med grønn stær av typen akutt trangvinkelanfall. – Alle legekontor og legevaktsleger bør ha medisinen tilgjengelig, sier overlege Einar A. Krefting.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
FRA AVISEN: Grønn stær – glaukom – er en viktig årsak til synstap og blindhet i Norge. Glaukom er en sykdom som skader synsnerven, og den er assosiert med forhøyet trykk inne i øyet. Inne i et normalt øye produseres det hele tiden væske – kammervann. Kammervannet dreneres ut av øyet gjennom kammervinkelen (trabekelverket), slik at det intraokulære trykket holdes normalt.
Den mest alvorlige formen for sykdommen er akutt tangvinkelanfall, en akutt økning i øyetrykket på bakgrunn av trange forhold i kammervinkelen, og hvor kammervinkelen plutselig kan lukke seg helt. Ved et slikt trangvinkelanfall stopper drenasjen av vann opp, og trykket inne i øyet kan stige svært raskt og bli svært høyt.
Smertefullt
Pasientene får nesten alltid symptomer i form av sterke smerter, rødt øye og nedsatt syn. Ofte er pupillen lett forstørret og reagerer dårlig på lys.
Ved et slikt anfall er det i verste fall snakk om få timer før øyet kan få permanent skade. Uten behandling risikerer pasienten å bli blind på øyet. I disse tilfellene er det svært viktig med innleggelse på sykehus og rask behandling med trykksenkende medikamenter. Mens man ved vanlig åpenvinkelglaukom ofte benytter trykksenkende øyedråper, er dette oftest ikke virksomt ved trangvinkelanfall fordi trykket er så høyt inne i øyet.
Systemisk
– Pasientene bør få systemisk trykksenkende behandling med acetazolamid (Diamox tabletter) eller mannitol intravenøst, og trykksenkende dråper først etter hvert som trykket synker, sier overlege Einar A. Krefting ved øyeavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).
Han mener alle legekontorer og legevaktleger bør ha tilgang på acetazolamid-tabletter.
– Det å ha et glass acetazolamid tilgjengelig, velter ikke medisinbudsjettet i noen kommune. Et glass på 100 tabletter koster under 200 kroner, og holdbarheten er på flere år, sier han.
Sent i behandling
Større legesentra bør også vurdere å ha mannitol infusjonsvæske tilgjengelig, da pasientene av og til har så sterke smerter at de kaster opp slik at tabletter ikke har effekt.
– I fjor hadde vi flere tilfeller der pasientene ikke fikk igangsatt behandling før etter ankomst øyeavdelingen, fordi legemidlene ikke var tilgjengelige ute hos innleggende lege, sier Krefting.
Akutt trangvinkelanfall opptrer gjerne fra 45–50 års-alderen, men det er ingen hyppig lidelse. Gamle pasienter med store plasskrevende linser inne i øyet og pasienter som er svært langsynt, er de som oftest får slike anfall. UNN får inn cirka 20 tilfeller pr. år.
Overlege Einar A. Krefting opplyser at han ikke har noen bindinger til legemiddelindustrien.
Dagens Medisin 03/08
Flere artikler i nyhetsarkivet