NY KOMPETANSETJENESTE: Torsdag lanserte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol nyheten om at det skal etableres en ny kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose, i alle landets helseregioner.

Helsedirektoratet med ny kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose

Endometriose og adenomyose påvirker rundt en halv million nordmenn. Neste år etableres en ny kompetansetjeneste for sykdommene i alle helseregioner.

Publisert Sist oppdatert

– Kjempenyhet! Det er nesten litt uvirkelig for oss, vi har jobbet for det i så mange år, sier kommunikasjonsansvarlig Ane Løvereide i Endometrioseforeningen til NTB.

Den landsdekkende foreningen har i over 25 år kjempet for at alle med endometriose og adenomyose skal få et godt behandlingstilbud i Norge.

Torsdag var de ikke forberedt da Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) slapp nyheten om etablering av ny, nasjonal kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose.

Fra neste år og ti år framover skal den bidra til å bedre kompetanse og kunnskap i regionale helseforetak rundt de to sykdommene. Den nasjonale kompetansetjenesten blir etablert på Oslo universitetssykehus (OUS).

– Kvinner med sykdommene endometriose og adenomyose må få bedre hjelp, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en uttalelse i forbindelse med lanseringen torsdag.

Tilbud til avanserte tilfeller

I tillegg til den nasjonale kompetansetjenesten skal det jobbes for ytterligere tiltak.

– Helseregionene har fått i oppdrag å utrede behovet for å sentralisere behandlingen av de mest avanserte tilfellene av endometriose og opprettelse av regionale, tverrfaglige behandlingstjenester for endometriose og adenomyose. Dette arbeidet vil, sammen med oppdragene jeg har gitt Helsedirektoratet på området, få stor betydning for tilbudet, sier Kjerkol.

Endometriose og adenomyose er to forskjellige, men tett beslektede, tilstander og av de vanligste kvinnesykdommene vi har.

Så mange som 10 prosent antas å ha endometriose og anslagsvis 15–20 prosent rammes av adenomyose. Likevel er årsakene ikke helt kartlagt og kunnskapsnivået svært varierende blant helsepersonell og spesialister. Det fører til problematiske kvalitetsforskjeller i behandlingen av pasientene.

Kvinnehelse på planen

I 2022 kom rapporten «Tiltak for å forbedre tilbudet til kvinner med endometriose» fra Helsedirektoratet, som anbefalte en nasjonal kompetansetjeneste. Samme år fikk Endometrioseforeningen Jenteprisen 2022 for deres arbeid med å øke kunnskap og kjennskap til kvinnesykdommer.

I mars i år kom Kvinnehelseutvalgets rapport « Den store forskjellen», om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse. Den slo fast at kvinnelidelser som endometriose og adenomyose har lav status, er lite kjent og blir ikke prioritert innen forskning og helsevesen.

Rapporten var ute på høring til midten av august. HOD sier til NTB at høringsinnspillene vil følges opp med en kvinnehelsestrategi til neste år.

I sitt høringsinnspill krevde Endometrioseforeningen «en mer solid og tydelig økonomisk satsing på endometriose og adenomyose»., inkludert en egen pott i statsbudsjettet til arbeid med endometriose og adenomyose.

Kommunikasjonssjefen sier den nasjonale kompetansetjenesten er et første skritt i riktig retning.

– Nå føler vi på en stor lettelse. Dette er det første virkelige løftet for denne pasientgruppen, men det er mer som skal på plass, så vi nøyer oss ikke med dette. Det er langt igjen før vi er i mål, men når har vi i alle fall fått første bevegelse framover, sier Løvereide.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS