IKKE BEHOV: Vi mener at det ikke er behov for en ny videreutdanning i barselomsorg, men snarere en styrking av eksisterende tjenester og utdanninger, skriver Lena Henriksen og Ann-Karin Swang.

En ny videreutdanning løser ikke mangelen på jordmødre og helsesykepleiere

Ut fra beskrivelsen av videreutdanningen i barselomsorg, kan vi ikke se at den legger vekt på sentrale elementer innen barsel- og familieomsorg.

Publisert Sist oppdatert

Det er mangel på jordmødre og helsesykepleiere i landet. Derfor vil Lovisenberg diakonale høgskole starte en ny videreutdanning i barselomsorg for sykepleiere som kan jobbe i barselavdelinger, helsestasjoner, poliklinikker og nyfødtavdelinger. Videreutdanningen i barselomsorg skal vare i 1,5 år på deltid (60 studiepoeng). Til sammenlikning tar det to år å utdanne jordmødre og helsesykepleiere (120 studiepoeng).

Gunnlaugsdottir og medforfattere hevder at det ikke finnes en nasjonal videreutdanning for helsepersonell på høgskolenivå innen barselomsorg. Dette er feil, masterprogrammene i jordmorfag og helsesykepleie dekker dette fagområdet. Jordmødre har spesialisert utdanning som dekker hele forløpet fra svangerskap til fødsel og barseltid. Helsesykepleiere er spesialutdannet for å utføre helsefremmende og forebyggende arbeid, hvor de blant annet følger opp familiene fra barseltid til femårsalderen. Barselomsorg er en integrert og sentral del av fagene. Sammen bidrar vi til trygge overganger mellom tjenester, fremmer helse, forebygger helseutfordringer og støtter familier i en sårbar fase av livet. 

Mangler sentrale elementer

Ut fra beskrivelsen av videreutdanningen i barselomsorg, kan vi ikke se at den legger vekt på sentrale elementer innen barsel- og familieomsorg, som for eksempel forebyggende og helsefremmende arbeid. Utdanningen er ikke i tråd med regjeringens intensjon om en sammenhengende svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg, slik det kommer fram av Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjoner stiller krav om kompetanse som en sykepleier med videreutdanning ikke kan fylle, det er derfor uklart hvilke arbeidsoppgaver de skal ha. Dersom det etableres en videreutdanning i barselomsorg, risikerer vi å svekke den helhetlige helsetjenesten, redusere kontinuiteten i omsorgen og dermed påvirke kvaliteten på tjenesten for nyfødte og deres familier.

Etter at Riksrevisjonen i 2019 satte søkelys på jordmormangel er antall studieplasser i jordmorfag økt betydelig. Nå fremskriver bemanningsmodeller fra Helse Sør-Øst et overskudd på jordmødre i spesialisthelsetjenesten frem mot 2040. Det er primært praksisplasser som begrenser en ytterligere økning i utdanningsplasser, et problem også Gunnlaugsdottir og medforfattere peker på i sin kronikk. Da kan ikke løsningen være å introdusere enda en utdanning som skal benytte seg av de samme praksisplassene. Når vi samtidig har sykepleiermangel, er det feil prioritering å bruke ressurser på en videreutdanning i barselsykepleie. 

På bakgrunn av dette mener vi at det ikke er behov for en ny videreutdanning i barselomsorg, men snarere en styrking av eksisterende tjenester og utdanninger. Dette kan oppnås gjennom en økt satsning på oppgavedeling mellom jordmødre og barnepleiere i helseforetakene, økt samhandling mellom helseforetak og kommune og mellom jordmor og helsesykepleier i kommunene. Dette vil ivareta både faglig kvalitet og være en bærekraftig ressursbruk.

Ingen oppgitte interessekonflikter 

Powered by Labrador CMS