MANGLENDE FORSTÅELSE: At profesjonsutdanningen i psykologi ikke har kommet i samme kategori som de andre kliniske studiene i Norge vitner om en manglende forståelse av både psykologutdanningen og psykisk helse-feltet. Bildet viser Harald Schjelderups hus, hvor Psykologisk institutt ved UIO holder til. Foto: Franscesco Saggio / UIO

En fullstendig skandale: Regjeringens angrep på fremtidens psykologer

Ifølge Helsedirektoratet koster psykiske lidelser landet rundt 300 milliarder kroner per år. Likevel velger regjeringen å nærmest rasere psykologutdanningen.

Publisert
Iver Nathaniel Sletten

Regjeringens foreslåtte finansieringsmodell for høyere utdanning vil rasere psykologutdanningen i Norge. Fra å tidligere ha mottatt 219 750 kroner per student, vil psykologistudiet nå måtte klare seg med skarve 81 800 kroner per student. Dette er ikke bare et økonomisk kutt – det er et angrep på hele vår fremtidige psykiske helseomsorg.

La oss ikke glemme at vi allerede sliter med en alvorlig mangel på alle typer helsepersonell i hele landet. Psykiske lidelser er en av våre største folkehelseutfordringer, og behovet for kvalifiserte psykologer har aldri vært større. Ifølge Helsedirektoratet koster psykiske lidelser landet rundt 300 milliarder kroner per år. Likevel velger regjeringen å nærmest rasere en så omfattende, langvarig og viktig utdanning. For de som sliter med å forstå, spiller psykologer en sentral rolle når det gjelder behandling og forebygging av psykiske lidelser.

Kan gi dårligere helsetjenester

Halvor Einar Holtegardsbraaten

At profesjonsutdanningen i psykologi ikke har kommet i samme kategori som de andre kliniske studiene i Norge vitner om en manglende forståelse av både psykologutdanningen og psykisk helse-feltet. På lik linje med medisin, odontologi og veterinærstudiet er profesjonsstudiet i psykologi en utdanning der man som ferdig utdannet vil gå ut i ansvarsfulle stillinger. En psykolog vil kunne jobbe forebyggende, men skal også behandle et stort spenn av sykdomstilstander. Psykologiutdanningen er ikke en master, men en autorisasjonsutdanning. Dette innebærer at man som ferdigutdannet vil få autorisasjon som psykolog, et krav som sikrer at man har de kvalifikasjonene som trengs for selvstendig utøvelse av yrket og er viktig for pasientens sikkerhet. Det koster å ha en utdanning som gir den omfattende treningen som trengs for å jobbe som psykolog. Det er et samfunnsansvar å utdanne psykologer, og det er viktig at kvaliteten på utdanningen ikke blir ødelagt.

Det økonomiske kuttet i den nye modellen vil gjøre utdanningen mindre effektiv, med færre ressurser til å gi studentene den praktiske erfaringen og teoretiske kunnskapen de trenger for å bli gode fagfolk. De økonomiske kuttene vil ikke bare gå utover kvaliteten på psykologiutdanningen, men vil i fremtiden kunne føre til dårligere helsetjenester.

Regjeringen må snu

Det er ufattelig at regjeringen kan fatte en slik beslutning midt i en tid hvor psykisk helse er under press som aldri før. Dette er ikke tidspunktet for å rasere psykologutdanningen – det er tidspunktet for å styrke den. Skal vi sikre at fremtidige generasjoner har tilgang til den hjelpen de trenger, må vi investere i utdanningen av våre psykologer.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet trekker fram i sine partiprogram hvor viktig psykisk helse er. Derfor er det merkelig at de nå fører en politikk som vil kunne få alvorlige konsekvenser for norsk folkehelse, og garantert IKKE vil føre til en bedret situasjon i et allerede presset psykisk helsevern. Regjeringen må snu – for framtidens psykologer, for framtidens pasienter, og for hele Norges skyld.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS