Eldre narkomane gir nye byrder
En signifikant økning av narkomane over 40 år vil i nær fremtid legge ytterligere byrder på helsevesenet, ifølge ny rapport.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Helsepersonell som er i jevnlig kontakt med eldre pasienter, må være bevisst muligheten for narkotikamisbruk, ifølge rapporten «Treatment and care for older drug users» fra European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).
Rapporten konkluderer med at tilgjengelige data indikerer en økning i bruken av ulovlige rusmidler blant eldre europeere. Tilgjengelige data kommer i hovedsak fra institusjoner som behandler misbrukere.
Estimater viser ifølge rapporten at allerede nå kan én av tre misbrukere i Europa være mellom 35 og 64 år gamle.
Gjenkjennelig
Overlege Karim Sayed ved Gatehospitalet i Oslo sier at rapporten beskriver en virkelighet de kjenner seg igjen i. Han er medisinsk ansvarlig ved Frelsesarmeens rusomsorg region øst og understreker at han uttaler seg ut fra det inntrykket han sitter med, og ikke forskning.
- Vi har mange innlagte pasienter på over 40 år, men også pasienter på over 60 år. Det er få ekte geriatriske pasienter som er heroinavhengige i dag. Men de kommer, mener Sayed.
Imidlertid er det allerede ganske mange benzodiazepinavhengige i geriatrien, men det er liten oppmerksomhet om dette. - En del uklare sykdomsbilder består faktisk av abstinensplager fra benzodiazepiner som kommer når de ikke lenger har sin vanlige tilgang. I tillegg er det også en del alkohol, sier Sayed.
Erfaringen fra Gatehospitalet er at blant de eldre rusavhengige er det mange med opiatavhengighet (heroin). Blant denne gruppen er det lite blandingsmisbruk, mindre bruk av benzodiazepiner og mindre amfetamin. De yngre blander mer.
Årsaker
Økt misbruk av narkotika, den generelt aldrende populasjonen - og bedre rusmedisin - driver utviklingen mot flere eldre som rusmisbrukere.
Èn av fem innbyggere i Europa er over 60 år og dette er antatt å øke til én av fire i 2050.
Sayed peker på at det medisinske innen rusfeltet har blitt bedre - det gjelder kunnskapen om rus, skadebehandling og substitusjonsprogrammer.
- Dødeligheten, overdoser og sykelighet vil bli lavere. Disse pasientene vil leve lengre og vi får da en eldre gruppe av rusmisbrukere. Grunnen til at vi ikke har dem nå, er at de har dødd, ifølge Sayed.
Substitusjonsbehandling
Det er estimert at av 1,35 millioner opiodmisbrukere i EU, Kroatia og Norge, får 670.000 substitusjonsbehandling.
Ifølge rapporten melder institusjoner som driver behandling av misbrukere, om at antallet eldre i behandling øker og at de prosentvis utgjør en større andel.
I Danmark var 39 prosent (1200 personer) av dem i substitusjonsbehandling på over 40 år i 1993. I 2004 var dette økt til 50 prosent (2600 personer) og ytterligere økt til 55 prosent (4200 personer) i 2008.
Sayed sier at dosering og bruk av medisiner må tilpasses alderen - og at det er en ekstra faktor når pasienten har substitusjonsbehandling i tillegg. Her møtes to spesialfelt.
- Det krever kunnskap både innenfor geriatri og rusmedisin for å behandle disse pasientene. Det er nok ennå ikke så mange som behersker begge spesialområdene, men det kommer nok til å bli et større behov for det.
Store krav
Rusmisbrukere får en tidligere debut av aldersrelaterte sykdommer, ifølge Sayed. - Det stiller store krav til omsorg og det helsemessige. Eldre rusmisbrukere har behov for et høyere omsorgsnivå.
Han forteller at mesteparten av økningen i hjemmehjelp og hjemmesykepleie i byene har gått til personer under 67 år.
- Mange av dem er rusmisbrukere. Disse pasientenes behov kommer til å bli stort og vil konkurrere med eldre om ressurser.
Andre sykdommer
Sayed sier at poenget er at rusavhengighet fører med seg en del andre sykdommer. Mange har røkt mye og lenge. Kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) og luftveisinfeksjoner er noe de ser mye av. Blodpropp, nyresvikt, hepatitt C og påfølgende leversvikt og leverkreft er også godt kjent.
- Abscesser ser vi hos både dem som bruker heroin og amfetamin. Kroniske sår som ikke vil gro, ser vi mest av hos dem som bruker amfetamin. Dette har med sirkulasjonen å gjøre. Eldre har også dårligere sirkulasjon, så sårproblematikken vil nok også øke med alderen.
I forhold til det psykiske ser Gatehospitalet demenslignende tilstander, som på grunn av misbruket kommer aldersmessig for tidlig. Også misbrukere av benzodiazepiner har reduserte kognitive funksjoner uten å være demente. Nedsatte kognitive evner gjør det vanskelig å følge opp medisinering.
Må vinne tilliten
Sayed sier at det innen rusmedisin er vanskeligere å få pasienten til å fullføre behandlingen. I tillegg jobber man med ganske komplekse problemstillinger hvor det er viktig å se at de somatiske sykdommene og rusproblematikken henger sammen.
- Jeg jobber med veldig tunge rusavhengige. Det er utfordrende fordi de kommer tilbake med de samme problemene. Mange har opplevd tillitsbrudd og skuffelser - de har ikke like stor tillit til helsepersonell som befolkningen ellers. Man må vinne den tilliten, sier han.
Dagens Medisin 20/10