FORSIKRER VALGFRIHET: Statsråd Ingvild Kjerkol viste i Stortingets spørretime til at  avvikling av fritt behandlingsvalg ikke fører til økt etablering av helsetjenester i distriktene og trekker ressurser vekk fra de lokale sykehusene.

Foto: Vidar Sandnes

Regjeringen avviser kritikk mot avviklingen av Fritt behandlingsvalg

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) står fast ved avgjørelsen om å avvikle Fritt behandlingsvalg. Hun forsikrer om at pasienter fortsatt vil ha valgfrihet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Dagen før et flertall i Stortinget vil gå inn for å avvikle ordningen med Fritt behandlingsvalg for pasienter, måtte helse- og omsorgsministeren møte i Stortingets spørretime hvor hun måtte forsvare innstillingen.

Under spørretimen onsdag stilte Høyre og Fremskrittspartiet spørsmål om avviklingen.

– Mens statsråden jubler over å fjerne pasienters valgfrihet, er mange mennesker fortvilet over at de mister sitt sårt trengte behandlingstilbud, sa helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud (Frp). 

Pasienter kan velge behandlingssted

Kjerkol viste til at ordningen ikke har ført til økt etablering av helsetjenester i distriktene, og at den trekker ressurser vekk fra de lokale sykehusene.

– For meg er det en praktisk tilnærming til hvorfor vi ikke skal gi en liberal etableringsrett til private, som skal tiltrekke seg pasienter, og så skal finansieringen av dette bli trukket rett ut av de offentlige lokalsykehusene, svarte Kjerkol.

Fritt behandlingsvalg innebærer at pasienter får mulighet til å velge hvor de ønsker å motta behandling, inkludert private aktører.

Overgangsordning

Ordningen ble innført i 2015, men den nåværende regjeringen mener at ordningen i liten grad har oppnådd formålet, som var å få ned ventetidene og gjøre helsetjenesten mer effektiv.

Kjerkol viste til at den planlagte avviklingen har vært planlagt gjennom to år, og det vil være en overgangsordning på tolv måneder.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS