Norsk rekorddeltakelse på MS-kongress
Onsdag starter den virtuelle MS-kongressen ECTRIMS – med hele 17 norske forskningsbidrag.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
DAGENS MEDISIN (ECTRIMS): Den europeiske kongressen for forskning på multippel sklerose, ECTRIMS, går for andre år i digitalt format. I tre dager skal 9000 deltakere følge kongressen virtuelt fra hundre land.
Opprinnelig var møtet planlagt i Wien. Programmet og alle forskningsoppsummeringene på årets kongress er tilgjengelig her.
I oversikten er det 17 bidrag fra norske forskere.
– Rekordmange med
Professor Elisabeth Gulowsen Celius ved Universitetet i Oslo leder MS-forskningsgruppen ved Oslo universitetssykehus og UIO, som står for ti av bidragene. Hun opplyser til Dagens Medisin at dette er rekorddeltakelse med alle de påmeldte forskningsbidragene.
– Dette er vel egentlig litt tilfeldig, men vi har vært aktive, og har mye å bidra med. Nå var det mange prosjekter som var aktuelle å sende inn i år, sier hun til Dagens Medisin.
– Dette reflekterer også at vi har en ganske stor aktivitet. Vi synes at vi har mange med i år.
Forskningsmiljøet på Haukeland og Universitetet i Bergen, har også deltatt med seks forskningsbidrag.
Leder Kjell-Morten Myhr ved forskningssenteret Neuro-SysMed tror også det er rekord i antall som skal presentere forskning fra miljøet i Bergen, om en også tar med nasjonale og internasjonale samarbeidsprosjekter.
Post pandemi
Han er ellers svært spent på forskningsnyhetene som skal presenteres på årets kongress.
– Jeg tror det kommer mye interessant om diagnose og tidlig oppstart av effektiv behandling. Dette er det samme som vi diskuterer i retningslinjene for MS-behandling i Norge, sier Myhr til Dagens Medisin.
Noen MS-medisiner kan gi økt risiko for alvorlige infeksjoner hos pasientene, og Myhr peker på at det under pandemien har det særlig vært diskutert om anti-CD20-legemidler utsetter pasientene for større sjanse for alvorlig covid-19 sykdom.
– Jeg vil tro det kommer litt mer data knyttet til hvordan MS-medisinene påvirker risikoen for alvorlig covid-19. Det er usikkert om dette henger sammen med vaksine-respons, eller om det er relatert til hvordan de forskjellige immundempende medisinene påvirker immunforsvaret til pasientene.
20. oktober arrangerer Dagens Medisin DM Arena Post ECTRIMS - hvor blant annet forskningen på covid-19 og data på høyeffektiv behandling blir tema. Møtet er mulig å følge fysisk og digitalt.