LIS-lege presenterte studie på hjernealdring under MS-kongress i Berlin
Stor interesse for maskinlæringsstudie som viste at MS-pasienter hadde signifikant høyere hjernealder enn kontrollgruppen.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
BERLIN/ ECTRIMS 2018: Onsdag denne uken åpner kongressen European Committee for Treatment and Reasearch in Multiple Sclerosis i Messe Cube i Berlin. På kongressen presenteres over 1900 forskningsabstracts til 9400 nevrologer og andre som jobber med multippel sklerose (MS).
Forskningsstipendiat ved Universitetet i Oslo (UIO) og lege i spesialisering ved Oslo universitetssykehus, Einar August Høgestøl, presenterte onsdag sin studie om akselerert hjernealdring hos pasienter med MS under en av de første sesjonene på kongressen om billeddiagnostikk.
Studien konkluderer med at pasienter med MS gjennomsnittlig har signifikant høyere hjernealder enn sammenligningsgruppen som var friske.
VIDEO: Se også DMs ekspertpanel med Høgestøl, Hanne Flinstad Harbo (UIO) og Lars Bø (Haukeland) her!
Maskinlæring (AI) og MS
Høgestøl som jobber med forskningsprosjektet ved MS-forskningsgruppen ved UIO i tett samarbeid med NORMENT-senteret til Oslo-universitetet, er entusiastisk for forskningsprosjektet, som benytter maskinlæringsalgoritmer (AI) for å analysere MR-bilder og angi pasientenes såkalte hjernealder.
En betegnelse han tror kan fortelle mye om sykdomsbildet til MS-pasienter.
– Lettere å forstå
– Vi brukte en maskinlæringsalgoritme for å analysere MR-bildene av MS-pasientene og sammenligne hjernealderen opp mot bildene algoritmen har analysert hos friske pasienter. Slik «lærer» vi opp programmet til å analysere MR-bilder og angi hjernens alder, sier Høgestøl til Dagens Medisin.
Han håper at det å beregne hjernealder vil kunne bli et nyttig verktøy og tilskudd i klinikken, særlig ovenfor pasientene.
– Vi tenker at dette forhåpentlig kan appliseres i klinikken ved at man forklarer MS-pasienter hvordan forløpet og behandlingen påvirker hjernealderen, i stedet for å vise dem lesjoner på et MR-bilde. Lesjoner og andre medisinske faguttrykk kan bli komplisert for noen, og slik sett kan hjernealder være lettere forståelig.
AI gjennomgikk MR-bilder
I studien har Høgestøl og kollegaer fulgt en gruppe med 76 MS-pasienter med MR-bilder og andre undersøkelser i nesten 6 år etter at de fikk MS-diagnosen og undersøkt hjernealdringen ved hjelp av denne maskinlæringsalgoritmen.
Maskinlæringsalgoritmen er etablert ved hjelp av en frisk kontrollgruppe på 3208 personer, og slik kan man bruke dette programmet til å estimere forskjellen mellom faktisk alder og estimert hjernealder – altså om hjernen er eldre eller yngre enn den faktiske alderen.
Høgestøl forteller at de tilslutt kontrollerte algoritmen med 235 MR-bilder fra friske pasienter.
– Vi brukte også flere friske kontroller etter at vi hadde laget denne modellen. Til slutt trakk vi inn 235 friske personer undersøkt ved samme MR-maskin, for å få et så nøyaktig estimat som mulig.
Undersøkte hjerneatrofi
Etter å ha sammenlignet tallene med de undersøkte MS-pasientene fant studien at MS-pasientene som gruppe hadde en 41 prosents økning i hjernealdring i forhold til normalen, per år. Hadde pasientene større forekomst av hjerneatrofi, så økte raten hjernealdring per år. Når MS-pasientene ble undersøkt nesten 6 år etter at de fikk diagnosen, var hjernen i snitt 4,4 år eldre enn faktisk alder.
– De store målene som nå brukes i MS-forskning er lesjoner og hjerneatrofi. Vi sjekket om hjernealdring er assosiert med atrofi og lesjoner, noe vi ser at det er. Dog vil hjernealder i vårt tilfelle også inneholde betydelig mer informasjon fra MR-bildene, som vi håper vil vise at hjernealder er et mer sensitivt mål i oppfølgingen av MS-pasienter.
– Vi har også sjekket kliniske mål, men her er problemet at vi trenger flere pasienter. Dette er en pilotstudie, sier Høgestøl som håper at de får muligheten til å jobbe videre med prosjektet, gjerne med andre forskeres datamateriale.
Artikkelen til Høgestøl er også publisert på nett og kan leses her.
Interessekonflikter: Einar August Høgestøl oppgir å ha mottatt foredragshonorar fra Merck.