ØKT RISIKO: – Personer med IAH har betydelig økt risiko for alvorlige følingsepisoder med bevissthetstap og kramper, sier Bjørgaas. Foto: Mari Rian Hanger

Redusert kognitiv funksjon ved svekkede følingssymptomer

Personer med type 1-diabetes og nedsatt evne til å merke insulinføling presterer dårligere i kognitive tester enn de med normale varselsymptomer.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny studie som i dag blir muntlig presentert på EASD av professor og endokrinolog Marit Rokne Bjørgaas, St. Olavs Hospital.

– Ca 20-25% av personer med type 1- diabetes har nedsatt evne til å merke de tidligste varselsymptomene ved insulinføling. Dette benevnes vanligvis "impaired awareness of hypoglycaemia" (IAH), sier Bjørgaas til Dagens Medisin.

Dårligere forsvar
IAH ledsages oftest av svekket hormonelt forsvar mot føling.

– Personer med IAH har betydelig økt risiko for alvorlige følingsepisoder med bevissthetstap og kramper, sier Bjørgaas.

Flere episoder
De som har nedsatt evne til å merke føling, har langt flere følingsepisoder enn de uten IAH.

– Tidligere studier har ikke gitt sikkert svar på om de har svekket kognitiv funksjon, sier hun.

I studien deltok 33 personer med type 1-diabetes og nedsatte varselsymptomer ved insulinføling, og 33 personer med normale varselsymptomer.

– Vi så at de med IAH hadde problemer med arbeidsminne og planlegging, og med noen hukommelsestester. Reduksjonen i flere av testene var så stor at den anses som klinisk relevant. Testene er knyttet til områder i hjernen som er spesielt følsomme for lavt blodsukker, sier Bjørgaas.

Like grupper
De to gruppene var svært like når det gjaldt alder, kjønn, diabetesvarighet, behandling og forekomst av senkomplikasjoner. De hadde også likt utdanningsnivå.

Forekomsten av IAH øker med varigheten av diabetes, og pasientene i studien hadde i snitt hatt type 1- diabetes i ca 30 år.

28% hadde IAH
I en tidligere populasjonsbasert studie fant forskerne at prevalensen av IAH var 28% ved diabetesvarighet over 30 år. Utvalget av pasienter med IAH er hentet fra denne studien.

– Pasientene rapporterte hvor godt de kjenner varselsymptomene ved føling på en skala fra 1 til 7. 1 betyr at de alltid kjenner varselsymptomene, 7 at de aldri kjenner dem. En skåre på fire eller over tolkes som IAH, forklarer Bjørgaas.

Alvorlige anfall kan ha betydning
Siden dette er en tverrsnittsundersøkelse, kan ikke forskerne si noe sikkert om årsaken til redusert kognitiv funksjon hos denne gruppen.

– Men en nærliggende hypotese er at personene med IAH kan ha fått kognitiv svekkelse pga gjentatte alvorlige hypoglykemianfall med bevissthetstap og kramper, sier Bjørgaas.

Forebygge føling
Hun påpeker at de første døgnene etter at en pasient har hatt alvorlig føling, kan det være vanskeligere å merke en eventuell ny føling.

– Dette kan bli en ond sirkel. Derfor er det viktig å forebygge alvorlig føling så godt som mulig. Pasienter med IAH, og de som har hatt en alvorlig føling, blir prioritert når vi leger vurderer hvem som bør bruke kontinuerlig blodsukkermåling, sier hun.

Powered by Labrador CMS