Professor Kåre I. Birkeland har sett nærmere på årsaken til at fysisk aktivitet kan forebygge type 2-diabetes. Foto: Mari Rian Hanger

Mulig nøkkel til hvorfor trening øker insulinfølsomheten

Regelmessig fysisk aktivitet kan forebygge type 2-diabetes. Men man har hittil visst lite om årsaken til dette.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STOCKHOLM: Professor Kåre I. Birkeland ved OUS er en av dem som har stått bak studien. Den ble tirsdag presentert av S. W. Görgens fra German Diabetes Center i Düsseldorf, på diabeteskongressen EASD.

Man vet at regelmessig fysisk aktivitet forbedrer glukosekontrollen, øker insulinfølsomheten og dermed kan forebygge type 2-diabetes.

– Men vi vet lite om årsakene og mekanismene bak dette. Dette ønsket vi å undersøke nærmere, sier Birkeland til Dagens Medisin.

Bedring i insulinfølsomhet
I denne studien ble 13 friske personer og 11 med lett forhøyet blodsukker (prediabetes) inkludert. De deltok i et treningsprogram som gikk over 12 uker.

Deltakerne hadde en intensivøkt med trening før og etter de 12 ukene, og det ble tatt blodprøver og muskelbiopsier før, etter og 2 timer etter denne intensivøkten. I tillegg ble insulinfølsomheten undersøkt.

– Studien viste ca 15 prosent bedring i insulinfølsomheten i begge gruppene, sier Birkeland.

Økt insulinfølsomhet
Når forskerne undersøkte muskelcellene i laboratoriet, kunne de vise at 12 ukers trening økte uttrykket av proteinet HIF-1alfa (hypoxic inducible factor). Økningen i insulinfølsomhet samvarierte med økningen i dette proteinet.

– Vi tror at lavt oksygennivå i muskelcellene sammen med sammentrekning av muskelfibrene øker HIF-1alfa. Dette bidrar til økningen av insulinfølsomheten i muskelfibrene, sier Birkeland.

Øker glukoseopptaket
På denne måten øker muskelens glukoseopptak og lagring av energi som glykogen.

– Det ser ut til at HIF-1alfa kan være en viktig nøkkel i reguleringen av glukosestoffskiftet i musklene, sier han.

Powered by Labrador CMS