SCREENING: Hanne Fiskvik Fleiner mener resultatene fra studien taler mot at man skal screene pasienter med diabetes type 2. Foto: Mari Rian Hanger

Fant ikke økt forekomst av lavt stoffskifte

Norsk studie viser at pasienter med type 2-diabetes ikke har økt forekomst av lavt stoffskifte, slik endel studier har tydet på.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STOCKHOLM: Flere studier har tydet på at pasienter med type 2-diabetes har økt forekomst av lavt stoffskifte.

– Men studiene har vært små og sykehusbaserte. Vår befolkningsbaserte studie viser at pasienter med type 2-diabetes ikke har økt forekomst av lavt stoffskifte sammenlignet med personer uten diabetes, sier førsteforfatter Hanne Fiskvik Fleiner, ansatt ved NTNU og RELIS Midt-Norge.

HUNT-studie
Fiskvik presenterer i dag en poster om studien under diabeteskongressen EASD. Dataene er hentet fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag og er basert på 34.235 deltakere i HUNT2 og 48.809 deltakere i HUNT3.

Det er kjent at pasienter med autoimmun diabetes har økt risiko for lavt stoffskifte. Autoimmun diabetes inkluderer type 1-diabetes og latent autoimmune diabetes in adults (LADA).

Taler mot screening
Disse pasientene blir screenet for sykdommen.

Fleiner mener resultatene fra studien taler mot at man også skal screene pasienter med diabetes type 2.

– Det har kommet forslag om slik screening. Men vi fant altså ingen sammenheng mellom lavt stoffskifte og type 2-diabetes, sier hun.

Mer vanlig hos kvinner
Forskerne undersøkte også forekomsten av lavt stoffskifte hos pasienter med autoimmun diabetes.

Forekomsten av lavt stoffskifte hos personer uten diabetes var i HUNT nesten tre ganger så høy blant kvinner som blant menn. 8,3 prosent av kvinnene og 3,1 prosent av mennene hadde lavt stoffskifte.

Like stor økning hos kvinner og menn
– Økningen i forekomst knyttet til autoimmun diabetes var like stor blant kvinner som blant menn, sier Fleiner.

Forekomsten av lavt stoffskifte var på 17,6 prosent blant kvinner med autoimmun diabetes og 10,4 prosent blant menn.

Powered by Labrador CMS