Overvekt trumfer alle risikofaktor for type 2-diabetes
For mange kilo og en BMI på 30 eller mer gir seks ganger høyere risiko for type 2- diabetes, men også våre gener og vår livsstil spiller inn.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
BARCELONA/EASD (Dagens Medisin): Det er konklusjonene i den danske prospektive diett,-, kreft- og livsstil-kohort-studien som ble presentert på EASD mandag. Rundt 9500 kvinner og menn i alderen 50 til 65 år er fulgt i gjennomsnitt nesten 15 år.
Og tallenes tale fra forskerne ved Universitetet i København er klare:
- Overvekt eller fedme definert som BMI på 30 eller mer gir 5,8 ganger høyere risiko for type 2-diabetes sammenlignet med normalvektige.
- Risikoen ved overvekt og fedme samt en uhensiktsmessig livsstil er høy, uavhengig av genetikk.
- Personer i gruppen som defineres som genetisk høyrisiko har to ganger høyere risiko for type 2-diabetes sammenlignet med dem som defineres i gruppen med lav genetisk risiko.
- Personer som defineres å ha en uhensiktsmessig livsstil har 20 prosents høyere risiko for type 2-diabetes sammenlignet med dem som defineres å ha en gunstig livsstil.
Velkjente risikodefinisjoner
Genetisk risiko ble beregnet ut fra en genetisk risikoscore (GRS) basert på 193 genetiske varianter som er sterkt assosiert med type 2-diabetes. GRS ble stratifisert i lav risiko (de 20 prosent laveste), middels risiko (de 60 prosent i midten) og høy risiko (de 20 prosent høyeste).
Definisjonen på en hensiktsmessig livsstil i studien er at personen er ikke-røyker, har et moderat alkoholforbruk, trener regelmessig og har et helsefremmende kosthold. Personer som bare har en eller ingen av faktorene nevnt foran defineres å ha en uhensiktsmessig livsstil, mens personer med noen men ikke alle av de helsefremmende faktorene ble definert å ha en middels risiko for type 2-diabetes.
- Må forebygge tidlig
De danske forskerne konkluderer med at studien dokumenterer at overvekt og fedme er den viktigste risikofaktoren for type 2-diabetes og understreker betydningen av tiltak mot overvekt som det aller viktigste forebyggende tiltaket.
– Denne studien viser at uansett hvilke gener du er født med, så er det viktig å opprettholde en normal vekt og unngå fedmeutvikling, sier professor Anne Karen Jenum, Institutt for helse og samfunn, Avdeling for allmennmedisin, Universitetet i Oslo til Dagens Medisin.
Og hun legger til:
– I praksis betyr dette at en sunn livsstil er viktig for alle, men spesielt viktig for dem med gener som gir høy risiko for type 2-diabetes. Dette viser hvor viktig det er å forebygge tidlig i livet slik at vi unngår overvekt og da også type 2-diabetes senere i livet.
Mer enn 400.000
Type 2- diabetes er globalt sett en hyppig forekommende sykdom og en av de mest sentrale faktorene for sykdomsbyrde i verden. Rundt 425 millioner mennesker i alderen 20 til 79 år har type 2-diabetes. Antallet er estimert til å bli rundt 600 millioner i 2045.
I Norge har rundt 200.00 personer kjent type 2-diabetes. Det kan være mørketall, men andelen som har udiagnostisert sykdom er lavere enn tidligere antatt. Et anslag fra Tromsøundersøkelsen viser at mellom 25.00 og 50.00 personer i Norge kan ha en uoppdaget type 2-diabetes.
Dagens Medisin dekker den europeiske diabeteskongressen EASD 2019 hele denne uken. Følg med på dagensmedisin.no for vitenskapelige nyheter og analyse fra norske forskere som er på kongressen.