STERKERE STYRING: Line Linstad foreslår tre konkrete grep som kan gi staten sterkere styring på KI-feltet.

Kunstig intelligens i helsetjenesten - staten må ta sterkere styring

Norge mangler i dag en nasjonal myndighet som sikrer trygg og rask bruk av kunstig intelligens (KI) i helsetjenesten. Dette er avgjørende for å ivareta pasientsikkerhet og fremme innovasjon.

Publisert Sist oppdatert

Utviklingen innen KI går raskt. Norge sakker dessverre akterut i Norden når det gjelder bruk av KI i helsevesenet. I våre naboland er KI allerede tatt i bruk i mammografiscreening, som kan bety at danske og svenske kvinner får raskere og sikrere diagnostisering enn norske kvinner. Samtidig får radiologene i disse landene større avlastning gjennom ny teknologi.

Hva skjer i Norge på området?

Her går det tregere. Helseforetak, kommune og fastleger jobber hver for seg, og det mangler sterk statlig styring som sikrer at det går hurtigere å sette KI i daglig drift. Fravær av sterkere statlig styring på KI-feltet gjør at Norge blir tregere til å ta i bruk et verktøy som kan hjelpe helsepersonell med å jobbe raskere og mer presist.

Det finnes sporadiske lysglimt

Vestre Viken HF er løftet fram av staten som fyrtårnet vi bør følge nasjonalt. Helseforetaket er det første i Norge som innfører kunstig intelligens i daglig bruk. Vestre Viken HF samler selv kunnskap fra andre ute i verden og tester ut løsningen på egne data. De betaler selv for investeringen.

Resultatet helseforetaket oppnår ved bruk av KI er blant annet at skadepasienter uten beinbrudd slipper raskere ut av overfylte legevakter. Pasienter med brudd sendes raskere til behandling. Nå vurderer Vestre Viken HF også å overlate til ortopeden å se på bildene sammen med «KI-radiologen», som egentlig er en robot.

Vestre Viken HF gjør er et stort nybrottsarbeid for fellesskapet, som koster mye tid og krefter for mange ansatte. Det kan fort bli kostbart, kaotisk og ta lang tid dersom alle helseforetak og kommuner skal gjøre den samme reisen alene for i ta i bruk KI.

Kunnskap kan gi oss svar på hvordan staten skal styre

Etter 20 år ved Nasjonalt senter for e-helseforskning har jeg fulgt e-helseutviklingen tett. I mitt doktorgradsarbeid går jeg grundig inn i statlig styrings- og finansieringstradisjon på e-helsefeltet. Mitt hovedfunn er at staten, med sine ressurser, må ta en sterkere rolle på KI- feltet for at det skal bli fart på bruken. Samtidig må staten ha respekt for helseforetakenes, kommunenes og fastlegenes behov for å bestemme over egen virksomhet.

Må oppgi noe frihet for å oppnå felles KI-mål

Under koronapandemien fikk vi dette til. Staten fikk tak i kunnskap om vaksinasjon, gjorde innkjøp av vaksiner som Norge hadde råd til, mens kommuner og helseforetak gjorde lokale tilpasninger for massevaksinasjon. Min forskning viser at gjennom tydelig oppgavedeling og gjensidig respekt for hverandres roller og ansvar kan staten ta en tydelig styringsrolle på KI-feltet.

Sterkere statlig styring gjennom tre tiltak

Jeg mener staten kan få til en tydelig styringsrolle på KI-feltet gjennom tre ulike tiltak:

1) Staten må ta ansvar for kunnskapsinnhenting på KI-området slik den gjør på medisiner og behandling. Denne aktiviteten er ikke truende for verken helseforetakenes eller kommunenes autonomi.

2) Staten må investere i en nasjonal infrastruktur som gjør det mulig å bruke helsedata for å teste ulike kommersielle løsninger. Det må være mulig for industrien å vise fram produktene sine i et nasjonalt «showroom» for kunder. Vi kjøper ikke bil uten å prøvekjøre ulike typer.

Denne infrastrukturen må også gjøre det mulig for helseforetak, kommuner, fastleger og industri å samarbeide om testing, bruk og overvåking av om KI-løsningen virker slik den skal over tid.

3) Staten må etablere en finansieringsmodell som gir sterke insentiver for helseforetak, kommuner og fastleger til å prøvekjøre, investere, bruke og overvåke KI-løsningen selv.

Disse tiltakene vil skape en stat som tar en tydelig rolle i KI-politikken på helsefeltet. Vi får en stat som tar et helhetlig ansvar for kunnskapsinnhenting, investeringer i infrastruktur og medfinansiering av helseforetaks, kommuners og fastlegers investering i KI. Da vil vi få opp farten.

Powered by Labrador CMS