MÅ ETTERSPØRRE: Helsepersonell som trenger innsyn i laboratorie- og radiologisvar, må ofte etterspørre informasjonen hos andre sykehus eller laboratorier via telefon, brev eller faks for å få tilgang. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Tester «Pasientens prøvesvar»: Skal vise lab- og røntgensvar digitalt

To fastlegekontor og laboratoriet Fürst er først ut i utprøvingen av «Pasientens prøvesvar», som skal gi helsepersonell, og på sikt innbyggerne, innsikt i prøvesvar digitalt. 

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

«Pasientens prøvesvar» skal gi helsepersonell oversikt over laboratorie- og røntgensvar i kjernejournal, uavhengig av hvor prøvene er tatt eller bestilt.

På sikt skal løsningen også bidra til at innbyggere får enklere tilgang til egne prøvesvar på helsenorge.no. Utprøvingen for helsepersonell starter mandag. 

– Vår felles helsetjeneste er avhengig av en solid digital infrastruktur, uttaler helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, i en pressemelding

 

To millioner prøvesvarrapporter

«Pasientens prøvesvar», tidligere kalt NILAR – Nasjonal database for lab- og røntgen, kan bidra til raskere diagnostisering og bedre kvalitet i tjenestene, ifølge Kjerkol. 

– Vi jobber for at nye løsninger raskt tas i bruk og at pasienter og brukere opplever tjenesten som tilgjengelig og oppdatert, uttaler helseministeren.

Til å begynne med er det to fastlegekontor og laboratoriet Fürst som skal i gang med den tekniske utprøvingen. 

Det sendes i overkant av to millioner prøvesvarrapporter hver måned, fra over 2000 individuelle avsendere. Helsepersonell som trenger innsyn i laboratorie- og radiologisvar, må ofte etterspørre informasjonen hos andre sykehus eller laboratorier via telefon, brev eller faks for å få tilgang. 

Les også: Planlegger å ha nasjonal løsning for prøvesvar klar neste år

 

Overflødige undersøkelser

Det tar tid å hente inn opplysningene enkeltvis, og helsepersonell får ikke en samlet oversikt med det samme. I mange tilfeller vet ikke helsepersonell hvor prøvesvarene er lagret, noe som kan medføre at blodprøver eller røntgenbilder må tas på nytt.

– Ved å få tilgang til prøvesvarene i kjernejournal vil det bli enklere for helsepersonell å ta beslutninger om videre behandling. Dersom en undersøkelse nylig er utført et annet sted, vil helsepersonell kunne benytte kjernejournal, i stedet for å bestille ny undersøkelse, uttaler Kjerkol. 

Helseministeren sier at det kommer til å være ressursbesparende og at man unngår overflødige undersøkelser.

Pasienter har mulighet til å reservere seg mot oppføring i «Pasientens prøvesvar» eller mot utlevering av svarrapporter til helsepersonell – på den måten skal personvernet ivaretas. 

Powered by Labrador CMS