SLØSING: Friske mennesker skal ikke legge beslag på ressursene i sykehusene, skriver Alexander Schau.

Dugnader løser ikke problemene i sykehusene

Statsråd Vestre har lagt hodet på blokka. Han spiller høyt og lover at ventetidene i sykehusene skal markant ned. Det forplikter sykehusene. Men dugnader for å pynte på tallene løser ikke de underliggende problemene.

Publisert Sist oppdatert

Helse er en viktig valgkampsak, og ventetider og helsekøer har også stått sentralt i valgkampen tidligere. Det er mindre enn ett år til valget, og Vestre må lykkes. Hvis ikke stiller han seg lagelig til for hugg fra opposisjonen. 

Øyefeltet er ett av fagområdene som er prioritert i statsråd Vestres «ventetidsløft». Vestre har innført et trafikklys-system som skal vise hvordan det står til i sykehusene. På øyefeltet lyser det rødt i samtlige helseregioner. Det er ikke uvanlig at pasientene må vente over 100 dager for å få time på øyeavdelingene til sykehusene.

Dugnad er ikke svaret

Vi er enige med Helse Nord at det er helt uholdbart, og at noe må gjøres. Helse Nord har etter dette lansert en dugnad, der de utfordrer de private øyelegene til å ta et tak utover ordinær drift, på ettermiddag, kveld eller i helger. Det vil sannsynligvis bidra til å forkorte ventetidene. Kanskje går det fra rødt til gult før valget. Men det løser ikke de underliggende problemene.

Øyefeltet skiller seg fra de øvrige fagområdene i «vår felles helsetjeneste» ved at det ikke er noen ordinær førstelinje. Det fører til at mange som egentlig ikke trenger sykehustjenester, likevel henvises til sykehusene.

Ett eksempel er mennesker med diabetes. Dette er mennesker som i utgangspunktet er «øyefriske», men som trenger å få kontrollert netthinnen for å oppdage eventuelle forandringer. Det bør være unødvendig at disse menneskene opptar plass i sykehuskøen. 

Endret oppgavedeling, arbeidsflyt og digitale løsninger 

Vi er en gruppe øyeleger i Nord-Norge som har sett dette. Vi har lagt til rette for en ny oppgavedeling og arbeidsflyt, og etablert en digital infrastruktur for fotokontroller av netthinnen hos mennesker med diabetes.

Dette er kontroller som bør gjøres i førstelinjen, slik at sykehusene slipper å bygge opp tjenestetilbud og kapasitet på «øyefriske» pasienter. Samarbeidende lokale optikere utfører kontrollene, og bildene overføres til sentral enhet, hvor de vurderes av opplært personell eller øyelege.

Dette systemet sparer øyeavdelingene i sykehusene for tusenvis av konsultasjoner hvert år. Det forkorter ventetidene på varig basis. Det er slike tiltak vi bør lete etter. I motsetning til dugnader, er slike tiltak med på å løse de underliggende problemene i sykehusene.

Ta kontroller ut av sykehuset

Det er over 270.000 mennesker med diabetes i Norge. Ved å flytte kontrollene av netthinnen ut av sykehusene vil det avlaste sykehusene for minst 150.000 konsultasjoner hvert år. Det er 150.000 konsultasjoner som heller kan brukes på pasienter som faktisk trenger sykehustjenester. Det vil ta ned tilsiget av pasienter til sykehusene betydelig. Det forkorter ventetidene. Det frigjør tid, slik at sykehusene kan bruke tiden på de pasientene som faktisk trenger sykehustjenester.

Og hva mener «pasientene»? De er svært fornøyde. De slipper å vente. De opplever trygghet. De slipper å reise, mange ganger timevis, til sykehus. De slipper å ta fri fra skole, studier eller arbeid. Det er en bedre bruk av knappe ressurser i helsetjenesten, både når det gjelder personell og penger.

Systemet har skapt oppmerksomhet utover Norges grenser, blant annet i Tyskland og på Island. Det viser at et lite, lokalt initiativ i Nord-Norge, kan skape innovasjon i helsetjenesten om det legges til rette for det.

Løser ikke underliggende problemer

Vi har frem til nå hatt en avtale med Helse Nord. Til tross for de mange fordelene og til tross for at statsråd Vestre har stilt krav til at Helse Nord skal gjøre en særlig innsats for å redusere ventetidene, har Helse Nord sagt opp avtalen med oss fra 2025.

I stedet inviterer Helse Nord til dugnad. Samtidig har de bedt sykehusene i regionen om å bygge opp kapasitet og kompetanse til selv å håndtere kontrollene, før avtalen avsluttes

Vi stiller oss spørrende til dette. Både fordi Helse Nord prioriterer knappe ressurser til å bygge opp en omfangsrik tjeneste for «øyefriske» pasienter, men også fordi det er en region med lange ventetider, presset økonomi, knapphet på helsepersonell og store avstander. Det løser ikke de underliggende problemene.

Statsråd Vestre har som sitt viktigste politiske prosjekt å redusere ventetidene i sykehusene. Skal han lykkes må sykehusene slutte å sløse med kompetanse og kapasitet. Friske mennesker skal ikke legge beslag på ressursene i sykehusene.

Kontroller av netthinnen til mennesker med diabetes bør gjøres i førstelinjen for å få ned ventetidene på øyefeltet. Ikke bare i Helse Nord, men i alle helseregionene. Statsråd Vestre kan stille styringskrav til de regionale helseforetakene om dette. Det er et lavthengende tiltak med stor effekt.

Interessekonflikter: Kronikkforfatteren er øyelege og gründer av Retscreen

Powered by Labrador CMS