STORT TAP: Det er et stort tap for psykisk helsevern dersom BET- seksjonen blir nedlagt som en følge av flyttingen til Drammen sykehus, skriver Iben Midttømme. Foto: NTB/Terje Bendiksby

Nei til nedleggelsen av BET-seksjonen

Hos BET- avdelingen så jeg en verdighet og bærekraft som resten av psykisk helsevern har noe å lære av.

Publisert
Iben Midttømme

Gjennom sommerjobben min på mottakssesjonen på Blakstad psykiatriske sykehus ble jeg først introdusert til begrepet «svingdørpasient»– en betegnelse på pasienter med en lang historie med hyppige, korte innleggelser, der hovedfokuset er stabilisering, og tvangsmidler blir nødvendig.

De såkalte svingdørspasientene lærer seg å fjerne problemene fremfor å forholde seg til dem, og over tid utvikler disse pasientene en form for avhengighet av helsesystemet for å kunne regulere egne følelser og adferd på en funksjonell måte. Dette fikk jeg selv observere, da flere av disse pasientene kunne virke som de fant en form for trygghet i tvangsmidlene. Til tross for en økende bevissthet rundt tvangsmidler og dets konsekvenser, så har bruken av tvangsmidler i psykisk helsevern holdt seg stabil over flere år.

Medisinfritt og uten tvang

Året etter var jeg så heldig å få praksisplass på seksjonen for basal eksponeringsterapi (BET) på Blakstad sykehus. Dette er en intensiv døgnbehandling for mennesker med omfattende psykiske helseutfordringer, som tidligere har hatt lite nytte av det ordinære hjelpetilbudet i psykisk helsevern. Behandlingen er medisinfri og benytter ikke tvangsmidler. Gjennom kjerneverdiene empati, respekt, likeverd og autonomi blir pasientene blir sett som aktive aktører i egen behandling, slik at de selv kan skape det livet de ønsker å leve. Fokuset ligger ikke på diagnoser og funksjonsnivå, men helle på pasientens styrker og verdier.

«Hvem er du?» Slik åpnet Didrik Heggdal inntaksintervjuene på BET-seksjonen, med nysgjerrighet og et varmt blikk. Han var ikke ikledd uniform, og hadde heller ikke noe standardisert spørreskjema fremfor seg. Heggdal tok seg tid til å bli kjent med pasientene, og evnet å finne håp og styrke i de mest sårbare situasjoner.

Et stort tap

Over et slag brettspill fortalte en av pasientene meg at dette var første gang i livet hun følte seg sett og behandlet som en voksen i møte med psykisk helsevern. I boken« Inn i katastrofelandskapet» kan vi lese om flere lignende erfaringer. Felles for alle er at pasientene forteller om endelig å få tilbake autonomien og ansvaret for eget liv, noe de ikke har erfart tidligere i andre behandlinger.

Hos BET- avdelingen så jeg en verdighet og bærekraft som resten av psykisk helsevern har noe å lære av. Det er et stort tap for psykisk helsevern dersom BET- seksjonen blir nedlagt som en følge av flyttingen til Drammen sykehus. 

Kilder:

Hammer, J., Heggdal, D., Ludvigsen, K., & Mantila, H. (2020). Inn i katastrofelandskapet. Erfaringer fra Basal Eksponeringsterapi.

Heggdal, D, (2022). Basal eksponeringsterapi – Bærekraft i psykisk helsevern 

Helsedirektoratet. (2016). Bruk av tvang i psykisk helsevern for voksne i 2014 (IS- 2452). 

Store norske leksikon (2024) Svingdørpasient.

Powered by Labrador CMS