TAPER: Denne endringen er en byråkratisk hindring som gjør det vanskeligere for unge leger å jobbe der det er behov for dem, skriver medisinsk ansvarlig i Dr. Dropin, Anne Marte Ladim.

Nye regler hindrer leger i spesialisering – hvem tjener på det?

LIS-leger får ikke jobbe deltid hos private aktører som Dr. Dropin. Det taper alle på.

Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratets nye regelendring, som “forbyr” leger i spesialisering (ALIS) å jobbe deltid hos private aktører som Dr.Dropin, setter både unge leger og pasienter i en vanskelig situasjon. I en tid der fastlegekrisen er akutt og ventetiden på offentlige legevakter ofte strekker seg over flere timer, virker det kontraproduktivt å innføre regler som hindrer unge leger i å utnytte sine ferdigheter og avlaste trykket i helsevesenet. 

En ung lege i spesialisering har ofte begrenset økonomisk handlingsrom. Tilgangen til legevaktsvakter er svært konkurransepreget, særlig i sentrale strøk. Mange ALIS-er får bare sporadiske vakter, samtidig som de er i etableringsfasen av sin karriere og trenger erfaring og inntekt. For mange er muligheten til å jobbe hos private helseaktører som Dr.Dropin en viktig måte å få praktisk erfaring på og bedre økonomien. 

Et unødvendig skille mellom privat og offentlig helse 

Denne regelen forsterker et kunstig skille mellom privat og offentlig helse. Hver gang en pasient velger å besøke en privat klinikk, som Dr.Dropin, avlaster de presset på offentlige tjenester. Våre leger møter pasienter som har ventet i timevis på offentlige legevakter, men som til slutt kommer til oss for raskere hjelp. Hvis vi hadde fått fortsette med våre ALIS-legers arbeid, kunne flere pasienter fått behandling raskere – uten å belaste den offentlige kapasiteten ytterligere. 

Unge leger i en sårbar fase 

For unge leger, som ofte ikke har råd til å kjøpe hjemmel i større byer, er det allerede en krevende situasjon. Mange må ta til takke med vikariater som gir dårligere økonomiske betingelser. Den nye regelen fungerer i stor grad som et yrkesforbud; legene har lov til å ta ekstravakter i kiosker, men ikke opparbeide seg klinisk erfaring som leger. Ironien i dette er at Dr.Dropin aldri har hatt flere søkere til jobb som allmennlege hos oss. Dette er ikke til hinder for vår vekst, men vi føler et ansvar for å si ifra når urettferdighet rammer unge kollegaer. Hvor er fornuften i det? Hvorfor skal unge leger nektes muligheten til å jobbe i en sektor som trenger deres kompetanse? 

Mindre fleksibilitet og mer byråkrati 

Denne endringen er en byråkratisk hindring som gjør det vanskeligere for unge leger å jobbe der det er behov for dem. Pasientene blir sittende med lengre ventetider, legene med færre muligheter, og presset på det offentlige øker. Når vi ser at en del av fastlegeordningen allerede er overbelastet, gir det liten mening å stramme inn tilgangen til en arbeidsarena som kunne avhjulpet noe av dette presset. 

Vi i Dr.Dropin mener at reglene bør revurderes. I en tid der behovet for allmennleger er stort, bør vi fremme løsninger som gir pasientene raskere tilgang til helsehjelp og gi unge leger flere karrieremuligheter – ikke færre.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS