Trump trekker USA fra Verdens helseorganisasjon: – Skaper utfordringer
USAs nye president Donald Trump har undertegnet en presidentordre om å trekke landet ut av Verdens helseorganisasjon (WHO).
Ordren ble undertegnet i Det hvite hus mandag.
Trump har tidligere brukt sterke ord om WHOs håndtering av koronapandemien. Under signeringen gjorde han et poeng av at USA betaler mer til FN-organet enn Kina.
– Verdens helseorganisasjon har svindlet oss, sa Trump.
Ifølge Financial Times er USA WHOs største enkeltstående donor, som i 2022 og 2023 sto for 16 prosent av organisasjonens finansiering.
I 2020 satte Trump i gang en prosess med å forlate WHO etter at covid-19 spredte seg, og beskyldte organisasjonen for å være under kinesisk kontroll. Men prosessen ble aldri fullført, og hans etterfølger Joe Biden gjenopptok forbindelsene med organisasjonen på sin første dag i embetet i 2021.
Vestre: – Fortsatt tett samarbeid
Det skaper utfordringer at USA ønsker å trekke seg ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap).
– Regjeringen står fast ved vår posisjon om å understøtte WHOs ledende rolle i global helse. Verden trenger mer samarbeid, ikke mindre, og vi trenger et sterkt WHO til å komme med faglige råd, normer og anbefalinger om helse, og til å hjelpe land under helsekriser, sier Vestre til NTB.
Han sier regjeringen ivaretar norske interesser og at USA og Norge fortsatt samarbeider tett på mange områder.
– Norge har hatt et godt samarbeid i WHO med USA blant annet om helsesikkerhet. At USA ønsker å trekke seg ut av WHO skaper utfordringer. WHO er den viktigste samarbeidsplattformen for å løse verdens helseutfordringer og -kriser, WHO er også viktig for Norge og norsk helseberedskap.
Mener Trump setter verdens befolkning i fare
Uten USAs støtte blir det svært vanskelig for WHO å nå målet om å redde 40 millioner liv i perioden fram mot 2028, mener Kirkens Nødhjelp,
– USA setter hele verdens befolkning i fare når president Donald Trump velger å trekke landet ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.
Høybråten konstaterer at WHO nå mister svært viktig finansiering.
– WHO er vår felles folkehelseorganisasjon som beskytter oss når globale helsekriser inntreffer. Ingen annen organisasjon har den kapasiteten og rekkevidden som trengs for å håndtere globale helsekriser enn WHO. Uten støtte fra USA vil WHO være dårligere rustet til for eksempel å håndtere den neste pandemien, sier Høybråten og fortsetter:
– WHO har mål om å redde 40 millioner liv i perioden fram mot 2028. Uten finansiell støtte fra USA vil dette være svært vanskelig.