ADVARTE: Det er over to år siden vi første gang advarte mot å innføre Epic/Helseplattformen. Alle våre advarsler om effektivitetstap og fare for pasientsikkerhet slo til, skriver Kristin Helset, Monica Jernberg Engstrøm og Mie Cappelen Skovholt.

Videreføring av Helseplattformen er en destruktiv handling

Å videreføre Helseplattformen er ødeleggende for innbyggere og pasienter i Helse Midt. Det tjener ingen hensikt.

Publisert Sist oppdatert

Sykehusene Levanger og Namsos tok i bruk Helseplattformen 9. november. Innføringen har ingen hensikt, og vil være ødeleggende for pasientsikkerheten, helsepersonell, effektiviteten og økonomien ved sykehusene. Det foreligger en rekke tilsynsrapporter med alvorlige avvik på journalsystemet til amerikanske Epic Systems.

Av åpne tilsynsavvik er helsetilsynet sin rapport den alvorligste. Avvik tilknyttet medikamenter, ventelister og meldingsutveksling har medført alvorlige skader på pasienter. Det er fortsatt ikke mulig at flere jobber i en pasientjournal samtidig, og dette problemet er det ikke mulig å løse i Epic. Lovpålagte oppgaver som pakkeforløp-registrering, fungerer ikke.

Mange avvik

Strålevernet har kritisert St Olavs Hospital/Helseplattformen fordi pasienter har blitt påført unødvendig stråling. Pasienter har blitt kalt inn til doble røntgenundersøkelser pga. manglende oversikt i datasystemet.

Datatilsynet har ført tilsyn med Helseplattformen på St Olavs Hospital i mai 2024 og senest 23. oktober 2024. Datatilsynet vurderer om Helseplattformen, og dermed sykehuset, oppfyller kravene til personopplysningssikkerhet. Datatilsynet har mottatt uvanlig mange avvik i forbindelse med Helseplattformen, både på sykehus og i kommuner. Et av avvikene gjaldt eksponering av pasienter på hemmelig adresse. Rapporten er ikke ferdig.

Riksarkivar Inga Bolstad påpekte i mai 24, i en artikkel i Dagens Medisin, at sykehus og kommuner som benytter Helseplattformen bryter loven. Helseplattformen har ikke etablert rutiner som sikrer dokumentasjonsautensitet, pålitelighet og tilgjengelighet for all framtid. De har heller ikke avtale med norsk helsearkiv om journaler ved dødsfall. Arkivverket er bekymret for rettsikkerheten til innbyggerne i Helse Midt.

Det finnes alternativer

Riksrevisjonen påpeker at Helseplattformen har blitt 2- 3 milliarder kroner dyrere enn forventet. I tillegg koster Helseplattformen 800 millioner kroner pr år framover. Dette må dekkes inn av eierne av Helseplattformen, som er Helse Midt RHF og kommunene. Dette får store konsekvenser for helsetilbudet til innbyggerne og andre kommunale tjenester.

Helseministeren har ikke kastet styret i Helse Midt, slik de tillitsvalgte ba om. I stedet har helseministeren gjentatt påstanden om at det ikke finnes noe alternativt journalsystem, at det vil ta mange år å skifte system, og at det vil koste milliarder.

Datasystemene som før helga var i drift i Helse Nord Trøndelag og inntil nylig i Helse Møre og Romsdal og på St Olavs Hospital, er beviset på at helseministeren tar feil. Her er alternativet, Vestre! Journalsystemene som var i bruk, var uten problemer; de fylte lovpålagte krav i forhold til arkiv- og personopplysningssikkerhet, de var effektive og brukervennlige, de skader ikke pasienter og de er billige. De kommuniserer med fastleger, andre sykehus og alle norske helseregistre.

Får feildiagnoser og feil medikamenter

Oracle Cerner, som eier journalsystemet Doculive, har garantert at de vil drifte og videreutvikle Doculive så lenge vi trenger det. Røntgensystemet PACS/RIS er effektivt og brukervennlig, og brukes flere steder i landet. Ventelisteprogrammet PAS holder rede på frister for helsehjelp og pakkeforløp og bevarer informasjon om alle tidligere behandlingsperioder. Det kommuniserer med Norsk Pasientregister og sørger for korrekt refusjon av utgifter til sykehuset. Disse programmene kommuniserer til og med med Helseplattformen.

Vi ser stadig at overføring av data til Epic har medført at pasienter har fått registrert feil diagnoser. Fortsatt får pasienter feil medikamenter på grunn av datasystemet. Et eksempel er da Epic doblet medikamentdosen til flere hundre pasienter, da f.eks 20mgx2 ble til 40 mg 2 ganger daglig. Pasienter glipper ut av ventelistesystemet, og det er fortsatt ikke kontroll på meldingsutveksling. Programmet er fortsatt like uoversiktlig og slett ikke brukervennlig. Vi vet at dette ikke lar seg endre.

Det er over 2 år siden vi første gang advarte mot å innføre Epic/Helseplattformen. Alle våre advarsler om effektivitetstap og fare for pasientsikkerhet slo til. At Helseplattformen i tillegg ikke har kompetanse, ikke har kontroll på økonomi og heller ikke følger norsk lov, er sjokkerende. Etter riksrevisjonens rapport er det også klart at visjonen har forduftet og gevinsten uteblitt.

Å videreføre Helseplattformen er ødeleggende for innbyggere og pasienter i Helse Midt. Det tjener ingen hensikt. Det er i tillegg lovstridig. Sykehusdirektører og helseledere kan bli holdt ansvarlig i rettssystemet.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS