Lager 22 pakkeforløp for psykisk helse og rus

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/ROYAL CHRISTIANIA: Torsdag møttes deltakere i arbeidsgruppene som skal lage i alt 22 pakkeforløp for psykisk helse og rus.
– Pakke til pasientene
Møtet markerte starten på utviklingen av de første konkrete pakkene – som er standardiserte pasientforløp.

Målet er at samtlige pakkeforløp skal være iverksatt innen utgangen av 2020.

 Helseminister Bent Høie (H) sier det her er pasientene som får en pakke.

– I pakken er det det som arbeidsgruppene nå skal jobbe med; Både fagfolk og pasienter og pårørende skal lage pakker ut fra det som er godt fag – men også det som gir gode pasientopplevelser.

Til disse pakkeforløpene, i likhet med til kreftpakkeforløpene, vil det ikke følge ekstra penger med.

Høie sier at man også denne gangen må løse dette ved å jobbe annerledes:

– Det vil kunne identifiseres både ressursmangel og flaskehalser. Men det vil være ulikt fra sted til sted, og det må håndteres av lokal ledelse.

Samarbeid med kommune og kommunehelsetjeneste seiler allerede opp som en sannsynlig flaskehals. Høie mener imidlertid at pakkeforløpene vil bidra til bedre rutiner knyttet til samhandling.
Og også betalingsplikten for utskrivningsklare pasienter som nå blir innført for psykiatri og rusbehandling, vil fungere som «oppdragelse», mener Høie:

– Den blir innført samtidig som de første pakkeforløpene, og vil bidra til bedre samhandling, sier han.

Først ut er jobben med å lage pakkeforløp for utredning, innen henholdsvis psykiske lidelser hos voksne, og barn og unge.

Senere lages følgende pakkeforløp for psykisk helse:

Psykoselidelser, OCD (tvangslidelse), spiseforstyrrelser hos barn og unge, psykisk helse og rus – barnevern, debuterende psykose, ADHD, spiseforstyrrelser – voksne, angst og depresjon, og autismespekterforstyrrelser.

Pakkeforløp for rus:

Behandling i TSB, gravide og rus, tvang og rus, familier med barn og rus, overdose og ytterligere noen pakkeforløp man fortsatt vurderer.

Powered by Labrador CMS