NUMMER FEM: Juryen i årets maktkåring mener FHI-direktør Camilla Stoltenberg er den femte mektigste i Helse-Norge.

Foto: Vidar Sandnes

– Hun er en som blir lyttet til

Camilla Stoltenberg vinner terreng på å yte uformell makt, mener årets maktjury.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet (FHI) lander på femte plass på maktkåringen i covid-19-året 2020. Det er én plass opp fra forrige maktkåring i 2018.

– Vi tror hun har en sterk posisjon som rådgiver, sier Bjarne Håkon Hanssen, tidligere helseminister og Ap-topp, om plasseringen.

– Å være direktør for FHI, er ikke formelt sett den femte viktigste posisjonen i Helse-Norge, men hun har gjennom sin uformelle posisjon havnet på denne høye plassen. Hun er en som blir lyttet til, og hun har gjennom mange år bygget seg opp som en kunnskapsrik, hardtarbeidende, engasjert rådgiver for viktige beslutninger i Helse-Norge. Stoltenberg-familien ble også samlet sett kåret til Helse-Norges mektigste gjennom 20 år ved forrige maktkåring. Hanssen viser til at Stoltenberg både har en sterk internasjonal og nasjonal posisjon.

– Hun har vært en sentral rådgiver for mange over mange år, og har fått en ekstra tydelig profil i covid-19-situasjonen.

SE VIDEO hvor jurymedlemmene Bjarne Håkon Hanssen, Lars Vorland og Cecilie Brein-Karlsen diskuterer plasseringen av FHI-direktør Stoltenberg, opp mot de andre helsetoppene:

Ulik vekting

Alle deltakerne i årets maktjury gir uttrykk for at folkehelsedirektøren hører hjemme høyt opp på listen, men akkurat hvor høyt hun skulle plasseres, har vært diskutert. Stoltenberg endte til slutt to plasser over direktøren for Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog.

– Camilla Stoltenberg er leder for et folkehelseinstitutt som har stor interesse og innflytelse innen noen områder, men på andre har de lite interesse og innflytelse. I forhold til det store volumet av pasienter og befolkningens tjenester, mener nok jeg at Helsedirektoratet kommer over Folkehelseinstituttet, sier fastlege og jurymedlem Petter Brelin.

– Jeg er enig med deg, jeg hadde også Guldvog litt høyere og Stoltenberg litt lavere, sier redaktør Markus Moe i Dagens Medisin.

Solid jobb

Etter at covid-19-pandemien kom til Norge, har uenigheter mellom Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet om håndering av smittesituasjonen flere ganger vært på dagsordenen.

– Det er i grenseland for meg om Stoltenberg er femte mektigste. Helsedirektoratet har vunnet en del slag i offentligheten mot Folkehelseinstituttet, sier Markus Moe.

– Den maktkampen mellom de to organene som har utspilt seg under covid-19; der er det mye vondt blod og en betydelig maktkamp.

– Men det er jo fordi jo lengre unna du kommer det som skjer i Folkehelseinstituttet, desto flere variabler må du vektlegge, mener jurymedlem Cecilie Brein-Karlsen, tidligere statssekretær.

– For meg fremstår det ikke som at Camilla Stoltenberg har tapt mange kamper i offentligheten, at hun har tapt ansikt. Jeg tenker at hun har gjort en solid jobb. Jeg forstår det hun sier fordi hun er så god på kommunikasjon. Men så har man noen ganger landet på andre konklusjoner fordi man har en bredere tilnærming.

Bjarne Håkon Hanssen mener også at folkehelsedirektøren har gjort seg bemerket under covid-19.

– Jeg synes hun viser god rolleforståelse. Jeg er ikke så sikker på at hun går hjem, etter at en beslutning ikke var i tråd med hennes råd, og sier «den saken tapte jeg». Jeg tror hun sier «den forstår jeg» – men at rådet var riktig.

Lars Vorland er også blant dem i juryen som mener Stoltenberg kom høyt på listen med tanke på at Folkehelseinstituttet formelt er rådgiver til Helsedirektoratet.

– Jeg hadde henne litt lavere, men det er greit at hun kommer høyt opp. Det er ingen tvil om at hun har stått på. På grunn av covid betyr hun nok ekstra mye som rådgiver nå, men det er også en rolle hun har på mange andre områder.

Powered by Labrador CMS