Mener Ap i større grad fremhever arbeidsmiljøet

UIO-forsker Jan Frich mener Arbeiderpartiets helsepunkter i større grad vektlegger betydningen av godt arbeidsmiljø og god ledelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I ukens debattsending møtes helseøkonomene Jan Frich og Hans Olav Melberg, for å diskutere Høyre og Arbeiderpartiets henholdsvis ti og tjue helseløfter i valgkampen.
Jan Frich, professor ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, mener partiene posisjonerer seg ulikt, retorisk.

– Det jeg vil peke på, er retorikken i punktene til partiene. Høyre går inn i dette med pasientens helsetjeneste-perspektivet. Vi hører om Odin og Rita, det er pasientfortellinger og erfaringer som har begrunnet en del av tiltakene som de lister opp i sine punkter.

– Mer helhetlig program
Frich mener Arbeiderpartiet presenterer seg litt mer som planleggingsparti.
– De konstaterer at vi blir eldre og får flere sykdommer og økt behov for koordinering og gode tjenester. Ap har vel i motsetning til Høyre, et litt mer helhetlig program, vil jeg si. De ansattes stemme er veldig vanskelig å se i Høyres punkter. Mens Arbeiderpartiet understreker betydningen av godt arbeidsmiljø og god ledelse i sykehusene.

Ser ikke stor forskjell
Hans Olav Melberg, førsteamanuensis i Helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, ser også forskjeller retorisk. Han ser imidlertid ingen stor forskjell innholdsmessig på partienes politikk.
– De snakker ikke om det store organisatoriske og finansieringsordningene. Det virker som om det er enighet om det. Men jeg ser små forskjeller.
– I Fritt behandlingsvalg legger Høyre vekt på at de vil beholde, og utvide ordningen. Mens Ap er litt skeptisk til det.
Melberg viser til at Fritt behandlingsvalg er en liten ordning. Og at det derfor er snakk om en liten uenighet.
– Samtidig er dette en uenighet som kan vokse over tid. Dersom stadig flere får Fritt behandlingsvalg og man innfører dette på andre områder, så er det noe som kan bli stort.

Populisme?
– Er det slik at du vurderer Høyres politikk som mer populistisk?, spør Markus Moe, redaktør i Dagens Medisin.
– Jeg tror dette handler litt om retorikk og det handler om å være konsistent med det man har lansert, nemlig pasientens helsetjeneste, sier Frich.
I tillegg tror han at Høyre ønsker å kommunisere til brukere og pasienter, med de ti punktene.
– Det er vel også slik at Høyre har vært opptatt av valgfrihet, brukerperspektiv og involvering. Det er ting i dette programmet som går ut på å styrke brukerorganisasjoner, som Ap ikke formulerer på samme måte.
Frich mener dette er en forskjell i retning, og ser at det uttrykkes i holdningene til Fritt behandlingsvalg.

Melberg trekker frem en annen forskjell.

– Det er litt interessant at Ap er veldig konkrete på hvor mye mer penger de skal bruke. Det er ikke høyre. Høyre vektlegger tiltak de ønsker å gjøre, men de sier ikke så mye om akkurat hvor mye penger de ønsker å bruke. Ap sier de skal bruke 12 milliarder, mens Høyre sier vi skal ha pakkeforløp som vi skal innføre på mange andre områder, enn det er nå.

I innslaget diskuterer også helseøkonomene Arbeiderpartiets eventuelle utfordringer i samarbeid med Senterpartiet, og hvem som blir helseminister. Gå tilbake til toppen av artikkelen, for å se hele innslaget!

Powered by Labrador CMS