Ylf: – Klart nei til foretaksmodellen

Overlegeforeningen har ikke konkludert om hvorvidt foretaksmodellen bør skrotes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SANDEFJORD: Yngre legers forening (Ylf) vedtok på sitt årlige vårmøte å jobbe for å avskaffe foretaksmodellen, etter diskusjon av Ylf-rapporten om fremtidens organisering av spesialisthelsetjenesten.

I rapporten foreslår de at:

  • Staten fortsatt skal eie sykehusene.
  • Investeringer i nye sykehusbygg skal være et nasjonalt finansieringsansvar.
  • Framtidens sykehusstruktur skal være uten eiende/styrende mellomledd, og RHFene opphører i dagens form.
  • De nødvendige regionale samarbeidsfunksjonene skal ivaretas av regionale samarbeidsråd.
  • Regionale råd skal avklare funksjonsfordeling, koordinere utdanning av helsepersonell, og fordele forskningsmidler i regionen.
  • Sykehusene skal ha døgnkontinuerlig akuttilbud innen kirurgi, indremedisin og anestesi for å kalles et sykehus

– Feilslått reform
– Medlemmene våre er tydelige på at helseforetaksreformen er en feilslått reform. Det blir for mye økonomistyring, for lite faglig styring og en sentralisert makt rundt RHF-lederne, sier Christer Mjåset, gjenvalgt leder i Yngre legers forening.

Lederen peker på at de yngre legene ønsker at sykehusene skal være politisk styrte og at de ikke vil at styringen settes bort.

– I utgangspunktet vil det være en nasjonal eller en regional forvaltning. Det ligger åpent i resolusjonen som vi fattet. Men helt klart, det regionale helseforetaksnivået, bør avvikles.

Overlegene ikke klare for konklusjoner
– Vi deler veldig mange av de samme oppfatningene som Ylf gjør, både på maktkonsentrasjon, fokuset på penger og hva som er det viktigste for å få til god drift i sykehusene. Men da vi diskuterte dette nå var det en liten del av vårt totale arbeidsprogram. Og da var ikke vi klare for å trekke konklusjoner, sier Jon Helle, gjenvalgt leder i Overlegeforeningen.

Han viser imidlertid til at det i landsrådet til Overlegeforeningen er stor motstand mot foretaksmodellene og markedstenkningen. Helle tror det vil bli mer fokus på saken på landsstyremøtet og at de muligens vil komme med samlede synspunkter rundt møtet.

Streiken blir viktig
Begge lederne trekker frem streiken som viktig tematikk – og at de vil jobbe mye fremover med tvisten mot arbeidsgiversiden.

– Det er en uavklart konflikt slik vi ser det og tar oppgjøret til arbeidsretten. Samtidig som vi håper at vi kan lande saken i dialog med RHFene, sier Mjåset.

Powered by Labrador CMS