– Leger er utrolig dårlige sekretærer
Se ukens debatt om hvordan man skal løse utfordringen med mindre støttepersonell, registrering og dårlige ledere.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
OSLO: Dagen Medisin har nylig omtalt studien til lege og spesialrådgiver i Regionalt innsatsteam i Sykehuspartner, Karl Arne Johannesen, som viste at legene bruker mer og mer tid på sekretærarbeid.
Bak studien var en hypotese om at man får mer ut av legeårsverkene enn før – men ifølge Johannesen, har funnene vist det motsatte.
Studien fant en sammenheng mellom økende legeproduktivitet og mer støttepersonell.
– Vi er dårlige sekretærer
– Vi er utrolige dårlige sekretærer, sier klinikktillitsvalgt ved kvinne- og barneklinikken på Oslo universitetssykehus (OUS) Tor Einar Calisch. Han møter Johannesen i debatten og viser til at rammebetingelsene har blitt dårligere, fordi man oppfordres til å spare i alle avdelinger.
Uenige om sparing
Johannesen fra Sykehuspartner mener imidlertid ikke at man har spart for mye de siste årene og sier i debatten at det ikke nødvendigvis hjelper å bevilge mer penger for å løse problemene – fordi noen steder har for lite penger og noen antakeligvis har for mye.
Han mener at problemene må løses nedenifra, med ledere som ser sine medarbeidere.
Calisch beskriver på sin side ett litt annet problem med ledelse, ved norske sykehus.
– Det som er blitt en trend, er at mange av våre ledere er mer opptatt av sin styringsrett, enn å få en god prosess. Det er veldig destruktivt og fører til mistillit og steile fronter. Dette handler om flere ledelsesnivå og om å skape et godt miljø for samarbeid, sier Calisch.
– Må avdelingslederne sparkes?
– Gode fagfolk som ikke lykkes som ledere, må få fortsette å være gode fagfolk, sier Johannesen og viser til at det er en dødfødt modell å forvente at ledere skal forventes å kunne være doktorer i tillegg.
– Det er ikke sikkert det er dødfødt modell jeg vet om ledere som har forankring i klinikk, sier Calisch.