– Prioriteringsmeldingen kan føre til nei til noen lungekreftmedisiner
DEBATT: – Det ligger i sakens natur, mener helseøkonom Ivar Sønbø Kristiansen. Denne uken diskuterer han lungekreftbehandling med Sveinung Stensland (H).
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Under denne ukens DM Arena om lungekreft, la professor og helseøkonom Ivar Sønbø Kristiansen frem en ny rapport fra Oslo Economics om lungekreftkostnader i fremtiden.
– Pasientantallet kommer til å øke, men noe mindre enn for andre kreftformer fordi røykevanene blir bedre i den norske befolkningen, sier Kristiansen.
– Kanskje 6 milliarder kroner?
– Vi får nok flere som blir operert og pasienter som får kostbar legemiddelbehandling – så kostnadene vil nok øke. Jeg tror at kostnadsveksten vil ligge mellom en og fire prosent, per år.
Kostnadene tror helseøkonomen kan utgjøre så mye som to eller hele fire, fem eller kanskje seks milliarder kroner, per år.
Mer om rapporten fra Oslo Economics leser du her: Lungekreft er blant de dyreste kreftformene
– Nødt til å betale
Sveinung Stensland (H), medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, peker på at samfunnet er nødt til å ta regningen med de nye behandlingene, men:
– Det er ikke ubegrenset med midler i helsebudsjettene, så vi må prioritere hvilke metoder vi skal ta i bruk. Det er jo allerede i dag en utfordring med å ha ressurser til alle de nye metodene som kommer på markedet, sier han.
Premisset fra prioriteringsmeldingen
– Lungekreft blir prioritert. Det er fortsatt den kreftformen som tar flest leveår, så det er viktig å ha en offensiv behandling av dette i fremtiden, sier Stensland.
– Prioriteringsmeldingen sier jo klart at det skal være et rimelig forhold mellom kostnad og effekt, og det betyr at vi kanskje må si nei til en del nye lungekreftmedisiner og kreftmedisiner. Det ligger i sakens natur, påpeker Kristiansen.
Forskutterer ikke prioritering
Stensland vil ikke forskuttere om kreftbehandling i fremtiden skal prioriteres over andre sykdomsområder som hjertebehandling og peker på at Stortinget ikke kan vedta hva som skal prioriteres fremover.
Politikeren mener dette er faglige vurderinger, og medgir at prioriteringsutfordringen vil bli større, med aldrende befolkning.
Videre diskuterer Stensland og Kristiansen den norske modellen for prioritering – med fordeler og ulemper. Gå tilbake til toppen av artikkelen for å se innslaget med hele debatten.