– Legene må skjerpe seg

– Det er mange leger som ikke følger retningslinjene, sier overlege Dag Berild ved OUS.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

DEBATT: Overlege Jon Birger Haug ved Sykehuset Østfold møtte overlege Dag Berild i ukens debatt om antibiotikabruk. Foto: Lasse Moe

Det er store variasjoner i antibiotikabruk mellom sykehusene, slik Dagens Medisin har skrevet.

– Legene må skjerpe seg. Det er alt for store variasjoner i antibiotikabruken. Hvis legene bare kunne følge retningslinjene ville vi være mye nærmere målet om å få ned antibiotabruken, sier Dag Berild, professor og overlege ved infeksjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus.

Fredag møtte han smittevernoverlege Jon Birger Haug fra Sykehuset Østfold til debatt i DMTV. Tall fra 2015 viser at Østfold sykehus bruker mest av de bredspektrede antibiotikaene, mens Universitetssykehuset Nord-Norge bruker minst.

Les også: Helse Møre og Romsdal økte bruken

Retningslinjene er krystallklare. Enhver idiot kan lese dem Dag Berild, overlege

– Krystallklare retningslinjer
– Vi bruker med bredspektret enn vi behøver, sier Haug, som samtidig viser til at målemetoden gjør at universitetssykehusene kommer best ut av statistikken.

Han tror mange leger bruker unødvendig antibiotika fordi man er engstelige for ikke å gi nok behandling, særlig for pasienter som er immunsvekket. På legevakt tror han dagens takstsystem bidrar til at det er enklere for legen å skrive ut en resept enn å bruke 15 minutter på å forklare pasienten eller pårørende hvorfor man ikke trenger det.

– Noen bruker antibiotika på alle pasienter med snørr og tårer, mens noen bare bruker det på ti prosent. Når det er så stor variasjon for samme indikasjon er det klart at det er et forbedringspotensial, sier Berild.

– Kan det også skyldes at retningslinjene er uklare?

– Nei, retningslinjene er krystallklare. Enhver idiot kan lese dem, sier OUS-legen.

– Lederansvar
Antibiotikaresistente bakterier tar livet av 25 000 mennesker i Europa hvert år. Selv om Norge er relativt flinke i internasjonal sammenheng, er det fortsatt en jobb å gjøre. Både Haug og Berild tror det er mulig å nå målsetningen om 30 prosent reduksjonen innen 2020.

– Politikerne har satt temaet på dagsordenen, men det er et problem på sykehus at fokuset ikke er helt der, siden det er så mange andre presserende problemer. Men hele moderne medisin hviler på bruk av antibiotika; uten den kan vi ikke drive med kreftbehandling og transplantasjon, sier Haug.

– Det er ikke bare legenes skyld at retningslinjene ikke følges, det er også et lederansvar i sykehusene. På mitt sykehus har ikke ledelsen tatt initiativ til å implementere retningslinjene, men trodd at det går av seg selv. Her har ledelsen noe å ta igjen sier Berild.

Powered by Labrador CMS