I 2025 vil KI-samarbeidet virkelig komme helsepersonell til gode
Ved å utnytte vår felles kompetanse i de ulike regionene sparer vi både ressurser og «helsekroner». I 2025 vil dette samarbeidet for alvor komme både helsepersonell og pasienter til nytte når de ulike KI-verktøyene rulles ut og gevinstene kan høstes.
For mange kan KI virke som noe mystisk, enten den finner frakturer på røntgenbilder som for oss uten medisinsk kompetanse er usynlige, eller den lytter til en pasientkonsultasjon og automatisk genererer et journalnotat. Men, med en liten dose av KI kan vi kanskje oppnå noe allerede nå for fremtiden? Nå etablerer vi et samarbeid om KI mellom helseregionene i Norge. Sammen skal vi bidra til at Norge blir en av de beste internasjonalt til å ta i bruk KI-løsninger og hente ut gevinstene fra denne teknologien. Og vi handler nå.
Kunstig intelligens (KI) har blitt et "buzzword" som alle prater om. Men, KI er et av flere viktige teknologiske virkemidler som kan bidra til å løse utfordringene som kommer med demografiutviklingen, og denne har allerede startet å bli synlig i helsevesenet. Helsepersonellkommisjonen peker på at det er på høy tid å gå fra ord til handling. Vi handler derfor sammen nå.[1]
Vi har etablert et unikt samarbeid mellom helseregionene i Norge som gir sykehusene våre anledning til å være handlekraftige i tilnærmingen til innføring av KI innen bildediagnostikk. I dette innlegget vil vi beskrive hva som er nøkkelen for vår tilnærming og hvordan vi ser at samarbeidet vil gi nytte for et fremtidsrettet helsevesen.
Et samarbeid starter
Norge har lenge vært ledende i KI-innsatsen på sykehusene, hovedsakelig gjennom forsknings- og innovasjonsprosjekter som har gitt solide resultater. I forprosjektet “Utredning om bruk av kunstig intelligens i helsesektoren” (2019) ble det påpekt at KI i liten grad var operativt i helsetjenesten, og det ble foreslått å ta i bruk og verifisere markedsklare KI-løsninger[2]. Vestre Viken gikk tidlig foran som ledende foretak i Helse Sør-Øst og demonstrerte mulighetene med kommersielle KI-verktøy under visjonen «Fremtiden er nå».
Våren 2024 gjennomførte Helse Sør-Øst en anskaffelse av KI-plattformer innen radiologi[3]. Målet med dette var å få tilgang til CE-merkede KI-verktøy som kan implementeres raskere og med redusert ressursbruk. Men målet var også å skape sunn konkurranse mellom leverandører, og å kunne utnytte deres kompetanse og fordelene ved å ha ulike plattformer med tilgang til flere, ulike KI-verktøy.
Det er begrenset med kompetanse på implementering av KI i den norske helsetjenesten, og det er enda færre som har praktisk erfaring med implementering av KI-verktøy[4]. Kravsetting av funksjonelle krav og evaluering av disse ble derfor gjennomført i et interregionalt samarbeid. Et slikt samarbeid på tvers av regionene kunne medført at prosessene ble tyngre, tregere og preget av kamp mellom ulike sterke fagmiljøer. Vi opplevde imidlertid at samarbeidet mellom regionene gjorde alle dystre spådommer til skamme. Samarbeidet ble i stedet et forbilledlig eksempel på hvordan vi raskt og effektivt kan gjennomføre slike prosesser om vi utnytter hverandres kompetanse, ressurser og tid. Så raskt og godt har det gått, at enkelte aktører etterlyser mer informasjon om hva som skjedde, og hvordan det har blitt gjennomført.
Sammen om KI for helsevesenet
Når KI-plattformene nå kommer på plass i regionene, åpnes det for et videre samarbeid om gjennomføring av mini-konkurranser for anskaffelse av konkrete KI-verktøy som kan brukes gjennom KI-plattformene. Slik får alle regionene tilgang til nødvendige KI-verktøy som kan gi viktig beslutningsstøtte til våre ansatte, for eksempel til å detektere lungekreft. Fra et pasientperspektiv er en av de største fordelene med samarbeidet at det bidrar til å sikre likeverdige helsetjenester landet rundt når nytten kan hentes ut gjennom bruk av de samme verktøyene i bildediagnostikk.
Helse Vest har gjennomført første mini-konkurranse innenfor frakturdeteksjon. Her har de øvrige regionene fått tilbud om opsjon, slik at de som ønsker det får tilgang til den samme løsningen uten å måtte gjennomføre egen anskaffelse. Parallelt med dette har Helse Sør-Øst gjennomført en konkurranse på thorax-området (les: bryst, lunge). Anskaffelsen er gjennomført i samarbeid med Helse Nord, som har gjort et grunnarbeid hvor de har vurdert ulike løsninger. I Nord sitter de på en helt spesiell og unik kompetanse innen KI-feltet. Slikt samarbeid om anskaffelse sparer regionene for ressurser og bidrar til kvalitetsheving.
Når KI-verktøyene er anskaffet og vi har tilgang til den samme tekniske infrastrukturen, vil gevinstene ved å samarbeide være enda større. Noe av nytten ser vi er:
- Deling av erfaring: Erfaringsdeling bidrar til enklere prosesser og tidsbesparelse, for eksempel når KI-verktøyene skal tas i bruk og valideres.
- Deling av malverk: Gjennom standardisert og felles malverk reduseres tidsbruken i de administrative prosessene og leverandørene møter likt grunnlag fra alle regionene.
- Felles fremgangsmåte og kriterier i våre sikkerhetsvurderinger: Sikkerhetsaspektet i bruk av KI krever et godt grunnlag for å gjøre gode vurderinger. Gjennom en felles fremgangsmåte og delingskultur vil vi sammen bidra til trygg bruk av KI i helsevesenet.
- Samarbeid om leverandørdialog og forvaltning av avtaler: Lik avtale med leverandører skaper et felles grunnlag for dialog og samarbeid med våre leverandører.
Et samarbeid til inspirasjon for andre?
I oppdragsdokumentet fra HOD ble helseregionene, under ledelse fra Helse Sør-Øst, bedt om å ta i bruk KI som bidrar til å spare tid for helsepersonell og redusere ventelister– uten at det ble sagt noe om hvordan oppdraget skulle løses. Innen bildediagnostikk har det vært en “bottom-up” tilnærming til måten oppdraget løses. Erfaringene så langt er at sammen er vi sterkere: ved å utnytte vår felles kompetanse i de ulike regionene sparer vi både ressurser og «helsekroner». I 2025 vil dette samarbeidet for alvor komme både helsepersonell og pasientene til nytte når de ulike KI-verktøyene rulles ut og gevinstene kan høstes. Skulle vi gjennomført det vi nå har gjort hver for oss, ville historien vært en helt annen. Kanskje kan samarbeidet være til inspirasjon for innføring av KI på andre områder enn bildediagnostikk?
[1] Tid for handling – personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste (2023), Helsedirektoratet
[2] Utredning om bruk av kunstig intelligens i helsesektoren (2019), Helsedirektoratet
[3] Bedre helsetjenester med ny, nasjonal KI-avtale. Sykehuspartner 2024
[4] Implementering av kunstig intelligens i norsk helsetjeneste: veien til utbredt bruk (2023), Nasjonalt senter for e-helseforskning.