Diameteren i hovedpulsåren øker risikoen for utposing

Jo større diameteren er i bukaorta hos friske personer, desto større er risikoen for å få en livstruende utposing (aneurisme) på denne delen av hovedpulsåren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er hovedfunnet i en befolkningsstudie som nettopp er forhåndspublisert i nettutgaven til «European journal of vascular and endovascular surgery».
– Det viste seg at forhøyet diameter i bukaorta var en sterk og uavhengig risikofaktor for å utvikle en utposing på denne delen av hovedpulsåren. Dette gjelder både menn og kvinner, sier førsteforfatter og seksjonsoverlege Steinar Solberg, som arbeider ved thoraxkirugisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Målte største diameter

Toraks- og karkirurgen Solberg sto i spissen for denne studien mens han arbeidet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). I artikkelen redegjør Solberg og hans forskerkolleger i nord for resultatene i denne delen av Tromsø-studien.
I 1994–1995 målte forskerne diameteren i den delen av hovedpulsåren som ligger rett nedenfor nyrepulsåren hos 6892 menn og kvinner. I 2001 så man hvordan det hadde gått med de 4265 personene som syv år før hadde nøyaktige nok målinger, og som da ikke hadde hatt utposing på bukaorta – aorta abdominalis.
Det viste seg at 116 hadde fått abdominalt aortaaneurisme i løpet av denne tiden.
Firedoblet risiko
Forskerne sammenlignet personer som hadde en bukaortadiameter på 21–24 millimeter (referansegruppen) med dem som hadde en slik diameter henholdsvis under 18 og over 27 millimeter. De fant da at risikoen for å få en utposing i bukaorta var over fire ganger større i gruppen med den største diameteren enn i referansegruppen. De som hadde en diameter mindre enn 18, hadde bare 30 prosent risiko for å få et aortaaneurisme enn personene i referansegruppen.
– Hva innebærer disse funnene i praksis?
– Dette betyr at personer med en normal, men litt vid hovedpulsåre i magen har en klart økt risiko for å utvikle aneurisme, svarer Solberg.
Tidligere forskning har vist at menn har fire ganger større risiko for å få en utposing i bukaorta enn kvinner. Når Solberg og hans kolleger nå justerte for diameter i tillegg til kjønn og alder, ble kjønn ikke lenger en risikofaktor for aneurisme.
– Dette betyr at den økte risikoen for utposing hos menn kan forklares ved at menn har en større hovedpulsåre enn kvinner, forklarer han.
Enkelte bør kontrolleres
– Betyr disse funnene at man kan forutsi hvem som får aortaansurisme?
– Til dels, ja. Vi vet fra tidligere undersøkelser at alder, tobakksrøyking, aterosklerose og høyt blodtrykk øker risikoen for utposing på hovedpulsåren i magen. Disse nye funnene viser altså at høy diameter på hovedpulsåren også er en risiko for å utvikle aneurisme. Dersom en person har fått målt hovedpulsåren i magen til å være større enn 26 millimeter, bør dette kontrolleres med en ny måling hvert annet år. Røykere bør følges spesielt, understreker Steinar Solberg til Dagens Medisin.
REFERANSE:
Solberg S, Forsdahl SH, Singh K, Jacobsen BK. Diameter of the Infrarenal Aorta as a Risk Factor for Abdominal Aortic Aneurysm: The Tromsø Study, 1994-2001. Eur J Vasc Endovasc Surg. 2009 Nov 24. [Epub ahead of print]

Powered by Labrador CMS