Lett fysisk aktivitet to ganger i uken gir lavere blodsukker

To timer regelmessig mosjon – fra lett til moderat fysisk aktivitet – førte til nær 30 prosent reduksjon av insulinnivået hos pakistanske innvandrermenn med høy diabetesrisiko.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Førsteforfatteren av den norske studien, førsteamanuensis Eivind Andersen ved Norges idrettshøgskole, forteller fem måneders programmet førte til en økning i fysisk aktivitetsnivå på 15 prosent og en reduksjon av insulinverdier på 27 prosent.

I alt deltok 150 Oslo-menn med pakistansk opprinnelse i studien, som nylig ble forhåndspublisert på nett i Journal of Immigration and Minority Health.

Undervisning og veiledning
Det ble gjort oral glukosetoleransetest, og blodsukker og insulin ble målt fastende og to timer etter måltid.
– Mennene hadde veldig forhøyede verdier ved start, og på gruppenivå lå de fortsatt relativt høyt, men 30 prosent er en kraftig reduksjon, kommenterer Andersen.

Opplegget besto av undervisning, veiledning og tilrettelagt trening for ulike grupper, blant annet bandytrening.

– Aktivitetsnivået økte med 15 prosent etter fem måneder. Etter tre år vet vi at det fortsatt er cirka 80 prosent av dem som trente bandy to ganger fast hver uke, som fortsatt gjør det.

Justert for vektnedgang
Selv når det ble korrigert for vektnedgang, hadde fysisk aktivitet en selvstendig effekt på glukose- og insulinnivået.

– Karbohydrater forbrennes ved trening og fører til mindre glukosestigning, også i dagene etter trening. Økt forbrenning og lagring av glukose i muskelcellen gjør at mindre glukose lagres som fett. Fysisk aktivitet fører også til at cellene blant annet får flere glukosetransportører og kapillærer, som gjør at glukosen «vaskes» raskere ut av blodbanen og inn i muskelcellene, forklarer Andersen.

Han viser til at flere studier finner blodsukkerreduksjon ved fysisk aktivitet uten vektnedgang, og at det ikke trengs hard mosjon.
– Lett aktivitet, som å gå en tur er tilstrekkelig, Jeg tror flere fastleger bør ta fokus bort fra overvekt hos pasienter med høye glukoseverdier og først og fremst oppfordre til aktivitet med lett intensitet, sier Andersen.

Alt bedre enn stillesitting
En studie av Marianne Lunde ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo, ble publisert i januar i år. Studien viste også at lav intensitet fysisk aktivitet senker blodsukkeret.

Studien, som omfatter pakistanske innvandrerkvinner i Oslo, har sett på blodsukker-økning etter karbohydratinntak. Selv en rolig gåtur etter måltid med høy glykemisk indeks ga betydelig redusert blodsukkerøkning og redusert blodtrykk, sammenlignet med å være helt i ro.

Powered by Labrador CMS