Ny diabetesmedisin på blå resept

En medisin for type 2-diabetes, med helt ny virkningsmekanisme, har fått godkjenning på blå resept.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Fra 15. september har legemiddelet Forxiga (dapaglifozon) fått forhåndsgodkjent refusjon (blåresept) for personer med type 2-diabetes.
Forutsetningen for refusjon er at kosthold og trening ikke fører frem og det er forsøkt metformin, uten tilstrekkelig effekt eller med ikke-tolerable bivirkninger. Det melder legemiddelselskapene BMS og AstraZeneca, som har utviklet legemiddelet.
Første i ny klasse
Det nye legemiddelet er det første i en ny klasse legemidler for type 2-diabetes, kalt SGLT2-hemmere (natrium-glukose-kotransportør-2).
Mens de tradisjonelle diabetesmedisinene bidrar til at blodsukkeret (glukosen) ikke blir for høy, er virkningsmekanismen ved dapaglifozon helt annerledes: Den forhøyede konsentrasjonene av glukose i blodet utskilles via nyrene/urinen.
Legemiddelet skal derfor ikke tas av personer med moderat til alvorlig nedsatt nyrefunksjon. Den nye medisinen kan brukes i kombinasjon med andre diabetesmedisiner.
Ifølge studier kan legemiddelet føre til blodtrykksenkning og vektreduksjon.
Positivt med flere verktøy
Fastlege Kristian Furuseth ved Solliklinikken på Jessheim har type 2-diabetes som spesialfelt.
– Det er utelukkende positivt at vi får flere verktøy til å behandle type 2-diabetes. Det nye legemiddelet har ikke bedre effekt enn de andre, men er et spennende medikament fordi det har en helt annen virkningsmekanisme, ikke gir hypoglykemier og ikke gir vektøkning, sier Furuseth til Dagens Medisin.
– Studier har vist hyppigere bivirkninger i form av urinveisinfeksjon og underlivsinfeksjon ved dapaglifozon.
– Ja, det er riktig. Men dette lar seg som regel behandle, og er ikke noe stort problem, mener Furuseth.
– Hvem tror du vil ha best nytte av den nye medisinen?
– Jeg vil nok tro at det i kombinasjon med andre legemidler kan være aktuelt for de tilfellene som er vanskeligst å behandle. Noen trenger det på grunn av vektøkning. Vi ser i praksis at for hver kilo pasienten legger på seg, er det vanskeligere å regulere blodsukkeret og nå behandlingsmålet.
Vektøkning undervurdert
Hver tablett/dagsdose av Forxiga koster ifølge Statens legemiddelverk 17 kroner, som gjør det til et av de aller dyreste orale diabetesmedisinene.
– Er du redd for at en mulig vektnedgang hos brukere av medisinen kan bidra til at pasienter som strengt ikke trenger det, likevel får det på blå resept?
– Vektøkning er en undervurdert bivirkning ved mange blodsukkersenkende legemidler. I mer kortvarige studier kommer det ikke godt nok frem vektøkning som bivirkning ved diabetesmedisiner. Kostnadene i forhold til uregulert diabetes og komplikasjoner er enorme sammenlignet med de beskjedne medisinkostnadene, svarer Furuseth.

Oppgitte interessekonflikter: Kristian Furuseth har mottatt honorar for foredrag fra produsenter av alle registrerte blodsukkersenkende medikamenter i Norge, deriblant BMS/AstraZeneca.

Powered by Labrador CMS