Kvinner fra Sør-Asia går mindre ned i vekt etter graviditet

En ny studie viser at kvinner fra Pakistan og Sri Lanka har beholdt mer vekt og fett enn europeiske kvinner 14 uker etter fødselen.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det er kjent at kvinner fra Sør-Asia har økt risiko for svangerskapsdiabetes.

I en ny studie har forskere forsøkt å finne ut hvorfor de har økt risiko.

- Studien viser at forskjeller i underhudsfett og leptinnivå kan forklare noe av den økte risikoen, men ikke alt, sier førsteforfatter Christine Sommer, stipendiat ved Oslo Universitetssykehus, Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin.

Lik vektoppgang i graviditeten
Studien er publisert i European Journal of Endocrinology.

353 europeiske kvinner og 190 sørasiatiske deltok i undersøkelsen. De ble målt i uke 14 av graviditeten, uke 28, og 14 uker etter fødselen.

- De sørasiatiske legger på seg ganske likt som de europeiske i uke 14 og 28, forteller Sommer.

Europeiske tar av mer
14 uker etter fødselen hadde imidlertid de europeiske tatt av mer enn de fra Sør-Asia.

De europeiske hadde da en BMI omtrent som i uke 14 av graviditeten og 3,8 millimeter mer underhudsfett.

De sørasiatiske hadde en BMI som var 1,5 høyere enn i uke 14 og 10 millimeter mer underhudsfett. Leptinnivået hadde også gått mindre ned hos de sørasiatiske.

- Kvinnene fra Pakistan og Sri Lanka kvitter seg ikke med fettet etter fødselen i samme grad som de europeiske, sier Sommer.

Oftere svangerskapsdiabetes
Studien viser også at 23,8 prosent av de europeiske kvinnene hadde svangerskapsdiabetes i uke 28, mot 42,6 prosent av de sørasiatiske.

- Vi kan ikke si sikkert hvorfor det er slik, siden kvinnene ikke ser ut til å legge på seg mer enn de europeiske i svangerskapet, sier Sommer.

Mer fett hos de som hadde født før
Men noe av den økte risikoen kan komme nettopp av at de sørasiatiske ikke kommer tilbake til normalvekt etter forrige fødsel.

- Vi så at de sørasiatiske kvinnene som hadde født før, hadde mer underhudsfett og høyere leptinnivåer enn de som var førstegangsfødende, sier Sommer.

Forskerne har brukt nye kriterier for svangerskapsdiabetes, med lavere grenser for blodsukkerverdier enn hva som har vært vanlig i Norge.

Viktigere å få tilbake normalvekten
Kulturelle forskjeller kan være del av årsaken til at de pakistanske og srilankiske kvinnene ikke går så mye ned i vekt etter fødselen.

- Europeiske kvinner er kanskje mer opptatt av å finne tilbake til normalvekten sin igjen. Det kan også være at de er mer aktive etter fødselen, og har et annet kosthold i denne tiden, sier Sommer.

Hun påpeker at det er viktig å jevne ut de etniske forskjellene når det gjelder svangerskapsdiabetes.

Økt diabetes 2-risiko
– De kvinnene som har hatt svangerskapsdiabetes, har økt risiko for diabetes 2 senere. De kan også føde barn med høyere fødselsvekt og mer underhudsfett, noe som kan øke risikoen for at disse barna utvikler fedme senere, sier Sommer.

Hun mener helsestasjonene bør være mer oppmerksomme på at  denne gruppen har problemer med å komme ned i vekt igjen etter graviditet.

– Faren for å bli overvektig vil øke med hvert svangerskap, noe som igjen kan bidra til helseforskjeller mellom etniske grupper, sier Sommer.

Powered by Labrador CMS