Normaliserte fødselsvekt hos barn av diabetikere
Tett oppfølging av gravide med type 1-diabetes førte til nær normal fødselsvekt hos barna, konluderer professor Mona Landin-Olsson.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
BARCELONA: Mona Landin-Olsson, professor og overlege ved Lunds universitet i Sverige, og kolleger, har undersøkt graviditeten og fødselen til 202 kvinner med type 1-diabetes de siste ti årene.
Spesialist-team
De sammenlignet utfallene av graviditeter blant type 1-diabetikere med ved sykehuset i regionen, med utfallet av graviditeter hos kvinner i normalbefolkningen.
De siste ti-femten årene har alle kvinner med type 1-diabetes blitt tatt inn i et team av spesialister med en gang det blir kjent at de er gravide, og får tett oppfølging.
– Under graviditeten øker behovet av insulin nesten til dobbel eller tredobbelte, og insulindosen må justeres opp hver uke, sier Lundin-Olsson til Dagens Medisin.
Som en del av oppfølgingen kan både kvinnene, jordmødre og fødselsleger kontakte en diabetesspesialist 24 timer i døgnet.
– Og er det slik at fødselen setter i gang på nettene, så kan jordmødrene ringe for å få råd om hvordan de skal dosere insulinen, sier hun.
Landin-Olsson konkluderer med at denne oppfølgingen, med et sterkt fokus på kost og insulin, har fungert etter hensikten:
- Nær normalvektige
– Konklusjonen er at fødselsvekten hos barna nå nærmer seg fødselsvekten hos barn i normalbefolkningen. I vår studie ligger barna kun 60 gram over, sier Landin-Olsson til Dagens Medisin.
Undersøkelsen ble presentert på diabeteskonferansen i Barcelona denne uken.