Ikke mange gjennombrudd på 20 år

Ifølge en norsk professor har det vært få gjennombrudd på årsakene til  type 1-diabetes de siste 20 årene.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

SAMME HYPOTESER: - Det er også de samme hypotesene om miljøfaktorer i år som for ti år siden, sier professor Geir Joner. Foto: Lisbeth Nilsen

– Det har vært svært lite nytt på årsaker til type 1-diabetes på kongressen i år. De siste 20 årene har det ikke vært mange gjennombrudd på årsakene til type 1-diabetes, sier professor Geir  Joner ved Barneklinikken på Oslo universitetssykehus til Dagens Medisin.
Joner var en av foreleserne under de norske legemiddelselskapenes felles oppsummeringsmøte for norske deltakere på diabeteskongressen  torsdag kveld.
Ikke bevist
Han viste til at det at det også er de samme hypotesene om miljøfaktorer i år som for ti år siden.
– De faktorene det forskes på, er blant andre intrauterine forhold – faktorer i fosterlivet, virus og mikrobielle forhold under fødsel, som om vaginal fødsel gir bedre immunforsvar. Det pågår studier som ser på kosthold hos mor under graviditet, mors helse og virusinfeksjoner tidlig i livet. Så langt har ingen egentlig bevist at det er en gen-miljøinteraksjon, at genetisk bakgrunn gir sårbarhet overfor visse miljøfaktorer, sier Joner.
Pågår langtidsstudier
Han forteller at det pågår flere langtidsstudier innen gener og miljø, og at det trengs store internasjonale multisentersenterstudier.
– Det er i gang flere prospektive langtidsstudier av barn med genetisk  høy risiko for å utvikle diabetes. Vi har for eksempel ikke nok data på den beskyttende effekten av omega 3-fettstyrer eller vitamin D. Vi skulle gjerne gjennomføre intervensjonsstudier, og noen tror på vaksiner mot visse enterovirus-stammer. Forebygging er det store målet, og vi er så langt ikke i nærheten av det, sier Joner.
Utflating av insidens
OUS-professoren viser til en norsk studie, med Toril Skrivarhaug som førsteforfatter, som er til publisering i Diabetologia. Den viser en utflating de siste årene av antallet nye tilfeller (insidens) av type  1-diabetes hos unge under 14 år.
– Det er vanskelig å si om utflatingen vil vedvare, eller om insidensen endres. I for eksempel flere øst-europeiske land ser vi fortsatt en økning hos unge, en økning vi hadde for noen år tilbake, sier Joner.
Han tror at utflatingen de siste ti årene kan tyde på endring i livsstil, som ikke lenger gir effekt.
– Enkelte miljøfaktorer kan ha nådd sitt maksimalnivå, det vil si at potensialet for effekt på risiko for type 1-diabetes er tatt ut, kommenterer Joner.

Powered by Labrador CMS