UiB-forsker ledet sesjon om fettvev hos pasienter med diabetes type 2

Forsker Simon Dankel ved Universitetet i Bergen ledet onsdag en postersesjon om fettvev og stoffer som skilles ut fra fettvevet hos pasienter med diabetes type 2.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

LEDET EASD-SESJON: Simon Dankel, forsker ved Universitetet i Bergen. Foto: Jørgen Barth, UiB

Dankel ledet den digitale sesjonen «PS 39 Adipokine signalling» under EASD-kongressen onsdag.

– Sesjonen inneholdt seks presentasjoner med forskere fra flere forskjellige land, som tok for seg ulike faktorer rundt det som skilles ut fra fettvevet fra ulike deler av kroppen, forklarer Dankel.

Informasjon i fettvev kan fungere som biomarkører
Tanken bak denne formen for diabetesforskning er at informasjonen man henter ut fra fettvevet kan fungere som biomarkører, og kan gjøre det lettere å fange opp utviklingen av diabetes type 2 på et tidlig stadium.

– Vi kan lære mer om hvordan reguleringen skjer og hva som endrer seg ved type 2 diabetes, og hvilken rolle fettvevet spiller.

– Hva var din rolle som moderator av denne sesjonen?

– Jeg er ekspert på temaet, og min rolle var å stille spørsmål til de ulike presentasjonene, og fasilitere for at andre som hørte på kunne stille spørsmål. Det var 10-15 personer som fulgte sesjonen, i tillegg til meg og de som holdt presentasjonene. Omtrent alle som hørte på fulgte hele sesjonen, og vi fikk også inn et par spørsmål. Jeg synes det var et bra online-opplegg, sier Dankel.
 

Spesielt interessant med fettvev rundt bukspyttkjertelen
– Hva vil du trekke frem som høydepunktene fra denne sesjonen?

– Det foregår masse innsamling av vevsprøver rundt omkring, og forskere får tilgang på fettvev både fra buken, rundt hjertet og rundt bukspyttkjertelen. Det studeres faktorer som skilles ut fra fettcellene og immuncellene i fettvevet, og vi får sett på hvordan fettvevet kommuniserer med og påvirker organene de ligger rundt. Spesielt interessant var kanskje den forskningen som er blitt gjort på fettvev rundt bukspyttkjertelen, som produserer insulin, og hvordan det skiller ut ulike stoffer. Det har vi ikke hørt så mye om tidligere.

– Hva er din opplevelse av årets digitale utgave av EASD-kongressen?

– Med riktig innstilling kan man få mye ut av en slik kongress. Det kunne vært fint å ha kongressen opp på storskjerm her lokalt i Bergen, slik at man kan få til faglige diskusjoner med kolleger underveis. Det blir litt tungt i lengden å følge en kongress på en pc-skjerm uten de naturlige avbrekkene man vanligvis får på en kongress man drar på. Samtidig blir man også mer heftet av eget arbeid og prosjekter når man ikke får dratt utenlands. Så jeg håper at man ved en annen anledning kan legge litt bedre til rette for et opplegg lokalt, sier han.

Ingen opgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS