NTNU-professor ledet sesjon om nye behandlingsprinsipper for diabetes

– Det var flere interessante og potensielt viktige fremtidige behandlinger som ble trukket frem, sier Bjørn Olav Åsvold.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Åsvold ledet onsdag en postersesjon ved navn «Novel agents to treat diabetes and its consequences» under den digitale europeiske diabeteskongressen EASD.

– Det ble presentert en bred gruppe med postere som alle hadde til felles at de omhandlet nye potensielle behandlingsprinsipper, både for behandlingen av type 2-diabetes og for behandling av diabeteskomplikasjoner, forteller Åsvold.

LEDET SESJON: Bjørn Olav Åsvold, professor ved NTNU. Foto: Geir Mogen/NTNU

– Kan være nyttige i fremtiden
Ifølge NTNU-professoren inneholdt sesjonen alt fra klinisk rettede studier, som undersøkte hvilke undergrupper av type 2-diabetespasienter som bør tilbys hvilke blodsukkerskenkende behandlinger, til basale in vitro-studier som omhandlet effekt og sikkerhet ved nye behandlingsprinsipper.

– Dette er som sagt tidlige studier som tar for seg behandlingsprinsipper som potensielt kan være nyttige i fremtiden. Men det er vanskelig å si nå hvilke av disse posterpresentasjonene som utmerket seg og virker mest lovende. Det kan vi nok si mer om når de i større grad prøves ut hos mennesker, sier han.

– Kan du gi noen eksempler på hva noen av posterne tok for seg?

– To av posterne tok for seg aldosereduktasehemmere, som kan ha effekt på senkomplikasjoner ved diabetessykdom, og en annen tok for seg mekanismer for behandling av diabetes retinopati.

Videre til pågående humane studier
Ifølge Åsvold var det hovedsakelig prekliniske resultat som ble presentert under postersesjonen.

– Men flere av foredragsholderne fortalte at deres funn nå har blitt tatt videre til pågående humane studier. Det blir veldig spennende å se flere resultater senere, sier han, og legger til at han er fornøyd med gjennomføringen av sesjonen.

– Jeg syntes det ble en fin diskusjon, men jeg kunne gjerne tenkt meg at enda flere hadde fulgt med å diskusjonen. Jeg lurte litt i forkant på hvordan dette ville fungere digitalt, men min opplevelse er i alle fall at det fungerte godt, og god teknisk support sikret at det var god flyt i sesjonen.

– Vesentlig del av hensikten med slike kongresser
– Hva har vært din opplevelse av en heldigital diabeteskongress?

– Jeg synes det er både fordeler og ulemper. En tydelig fordel er at det er enklere å få med seg innholdet, også innimellom en travel klinisk hverdag. Men jeg savner muligheten for å møte og diskutere med kolleger. Det opplever jeg som en vesentlig del av hensikten med slike kongresser, sier Åsvold.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS