Undervisning til besvær

Dagens smittesituasjon og undervisningssituasjon for medisinstudenter ved UiO må tas på alvor. Inntil videre kan vi bare håpe at ingen av studentene drar med seg verken covid-19 eller andre luftveisvirus inn på nyfødtintensiv eller svangerskapsklinikkene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Annabelle Tully

Innlegg: Annabelle Tully, femte års medisinstudent ved Universitetet i Oslo (UiO) og har en mastergrad i molekylærbiologi

JEG ER medisinstudent ved Universitetet i Oslo (UiO) på femte året. Dette semesteret er vi i hovedsak i kontakt med sårbare grupper: gravide, nyfødte og nyfødtintensiv.

I tillegg jobber de fleste av oss i helsevesenet, mange med svært sårbare pasienter.

SMITTEUTBRUDD. I mitt kull har vi også hatt et stort utbrudd av covid-smitte, i tillegg til en stor bølge av øvre luftveisinfeksjoner generelt. Rundt ti prosent av kullet har blitt smittet av covid-19 i det siste. Dette er et usedvanlig høyt antall. Det kan antas å være potensiert av at den nøytraliserende effekten til vaksinene virker å avta nesten mot null etter seks måneder, og at en stor andel av oss ble vaksinert som helsepersonell for en god stund siden.

Mange har altså liten effekt i dag mot den smittenøytraliserende effekten av vaksinene, og vil kreve en booster for å få opp denne effekten igjen. Noe vi ikke vil få med det aller første.

Innpå 120 studenter sitter tettpakket i et auditorium med inadekvat ventilering, og med opptil åtte timers forelesning i samme sal. Munnbind har begrenset effekt – og skal heller ikke erstatte andre smittevernstiltak

TETTPAKKET AUDITORIUM. I mellomtiden har Det medisinske fakultet ved UiO besluttet å beholde fysiske forelesninger hvor inntil 120 studenter kan sitte tettpakket i et auditorium med inadekvat ventilering. Det er besluttet at vi må bruke munnbind, men munnbind er ikke ment å brukes på denne måten – og vil ha begrenset effekt i en slik situasjon. Munnbind skal ikke erstatte andre smittevernstiltak.

Det er snakk om dager med inntil åtte timers forelesning i samme sal. Luftveisinfeksjoner har spredt seg utover hele kullet via forelesninger, tross munnbindbruk. Videre sendes vi studenter i grupper ut til sårbare grupper ved Oslo Universitetssykehus (OUS), og ikke minst et sårbart system med kapasitetsproblemer i dagens smittesituasjon.

Norge ligger nå generelt labert an med sin smittesituasjon grunnet både full gjenåpning og nedskalering av TISK, samt at mange ikke lenger tar dette like mye på alvor.

TA ANSVAR! Det medisinske fakultetets beslutning om ikke å ta dette på alvor, kan anses som å grense mot det uansvarlige. Vi bør plikte å verne både helsevesen og pasienter fra smitte, og det er veletablerte systemer i dag for digital undervisning for forelesninger. Fysisk undervisning bør prioriteres for pasientnært arbeid, og fokuset bør være å minimere smitterisiko i forkant av denne undervisningen.

I mellomtiden kan vi bare håpe at ingen drar med seg verken covid-19 eller andre luftveisvirus inn på nyfødtintensiv eller svangerskapsklinikkene.


Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS